Waarom geleid vloeibaar zout wel stroom, maar vast niet?

Scheikundige vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik gok dat vloeibaar zout opgelost in water is en water geleid stroom :p weet niet of dit klopt hoor.

Dat is nou net een leuke vraag voor huiswerk! Keukenzout in droge vorm geleidt geen stroom. Water dat 100% puur is (zonder verontreinigingen als mineralen e.d) is ook een slechte geleider. Als je NaCl in het water gooit lost dat op, onder vorming van natrium- en chloorionen. Dat zijn geladen deeltjes doe elektronen kunnen 'doorgeven' en dus stroom kunnen geleiden. Dat oplossen ziet er zo uit: (nou ja, ruwweg)

Bronnen:
http://youtu.be/dr4sFNzUVzI

In vloeibare toestand valt zout uiteen in natrium en chloride ionen die wel geleiden, in vast toestand heb je de verbinding en deze bestaat niet uit losse ionen en dus ook geen geleiding.

EGV (elektrisch geleidend vermogen) is er pas als het aan 2 dingen voldoet 1. deeltjes moeten geladen zijn 2. deeltjes moeten vrij beweeglijk zijn. Deze factoren moeten allebei tegelijkertijd plaatsvinden. een zout bestaat uit geladen deeltjes (ionen) alleen in de vaste vorm zitten ze in een ionrooster en dus zijn ze niet vrij beweeglijk en dus geen EGV. Als een zout gesmolten is dan heb je te maken met geladen deeltjes en ze zijn vrij beweeglijk dus wel EGV

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100