Kan een straaljager piloot het geluid van zijn eigen motor horen?

..wanneer hij sneller dan het geluid vliegt, uiteraard. Deze vraag schoot mij vanmorgen aan mijn bureau te binnen.. Ik heb al het een en ander gelezen over de geluidsbarriere, maar kan geen antwoord formuleren op deze vraag.
Kan het geluid de piloot niet bereiken? Of zou het geluid via het materiaal doorgegeven worden?

Toegevoegd na 14 minuten:
Een toelichting na het eerste goede antwoord: Ik vraag mij vooral af of de piloot het geluid theoretisch kan horen, of dat dit door de natuurwetten niet kan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja dat hoort hij, samen, de motor en de piloot, vliegen ze sneller dan het geluid.

Ook als hij langzamer dan het geluid vliegt hoort een piloot de motor niet. Als eerste komt dat omdat de piloot voor de motor zit en het geluid recht naar achteren worden geprojecteerd. Ten tweede is de cockpit dusdanig ontworpen dat er geen of weinig geluiden van buitenaf kunnen binnen dringen, een gesprek met de luchtverkeersleiding zou anders daardor gestoord kunnen worden. Toegevoegd na 1 uur: Naar aanleiding van de aanvulling: Het geluid dat we horen is het verbranden van vloeistof in samengeperste lucht, dit gebeurd aan de achterzijde van het vliegtuig, die verbranding en uitstuwen van de verbrande lucht is datgene wat het vliegtuig doet voortbewegen, zodra het vliegtuig dus het geluid maakt is de piloot die plek al gepasseerd, daar het enkel naar achteren is gericht zal er voor de verbranding hooguit het sissend geluid van de ingezogen lucht te horen zijn. De verplaatsing van het geluid bij een straalmotor is te vergelijken met de verplaatsing van geluid met de ronde buitenspeakers, aan de openzijde van de toeter veel kabaal en er achter bijna niets te horen.

Nee want de cockpit is afgewerkt met geluidsdempend materiaal

Ja, want het geluid van de motor gaat door het materiaal (metaal, kunstof, gas) van het toestel heen naar de piloot toe. Het toestel beweegt sneller dan het geluid *door de buitenlucht*. Er zijn dus twéé snelheden in het spel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100