hoe worden zuurstof en koolzuurgas gemaakt?

Voor een school proefje

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

CO2 is erg gemakkelijk te maken, zuiveringszout (NaHCO3) in het zuur te gooien (azijn is al voldoende) en opvangen in een bekerglas. Ook kun je oliebollenbeslag maken met bakkersgist, het door het gist geproduceerde gas is CO2. Als je zuurstof redelijk zuiver wilt verkrijgen met een natuurlijke methode kun je waterplanten (waterpest) en zon of een groeilamp gebruiken. Je plaatst een bekerglas gevuld met water over wat waterplanten en zorgt dat de planten veel licht krijgen. Al snel komen dan zuurtofbelletjes omhoog, die zich in het bekerglas verzamelen.

planten maken zuurstof en glucose uit CO2 en zonlicht. Dit heet fotosynthese Dieren maar ook planten gebruiken zuurstof en glucose en maken koolzuurgas en water. Dit heet verbranding Planten maken meer zuurstof dan dat ze zuurstof maken dus zullen ze zuurstof produceren Toegevoegd na 6 minuten: De chemische reactie voor fotosynthese is 12 Water + 6 koolzuur + licht → glucose + 6 zuurstof + 6 water De chemische reactie voor verbranding is glucose+ 6 zuurstof → 6 koolzuur + 6 water

Zuurstof kun je maken door elektrolyse. Water wordt geleidend gemaakt met wat zuur. Je doet de reageerbuisjes omgekeerd over de metalen strippen die je aansluit op een batterij. In de ene buis komt zuurstof en de andere waterstof (Wees voorzichtig; het heet niet voor niks ook knalgas). Of je op school zuivere CO2 kunt opvangen betwijfel ik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100