Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is graden shore? (BESCHRIJVING)

Ik kwam de zin: "De hardheid van het O-ring materiaal, aangegeven in graden Shore, moet beantwoorden aan de toepassing van de O-ring."
1) Wat betekent Graden Shore?
2) Waar komt het vandaan?
3) Wat kan je ermee?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
5.9K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

De Shore-hardheid geeft de hardheid (of zachtheid) aan van een materiaal.

Voor soepele materialen heb je de schaal op Shore A : voorbeeld shore A = 70 is een relatief soepel materiaal (vb. soepele pvc-folie voor oplosbaar zwembad); als je stijgt op deze hardheidschaal tot (zeer) hard ga je boven de waarde 90 en wordt het materiaal gemeten in Shore D eenheden: voorbeeld hard pvc voor flessen = shore D rond de 40.

Hoe wordt de shore-hardheid gemeten:
* door het meten van de indringingsdiepte van een naald in een dikke laag ( >= 5 mm) van het materiaal en na een bepaalde tijd (vb. 10 seconden) de indringingsdiepte op een schaal af te lezen.
* voor shore A (zachtere materialen) wordt een stompere naald gebruikt met een gewicht van ongeveer 1 kg op de naald; voor shore D wordt een scherpere naald gebuikt dan voor de shore A-meting met een zwaarder gewicht (rond de 5 kg).
* de shore A/D - meting (er zijn er nog andere) kan gemeten worden volgens een DIN of ASTM (of andere) norm. Als ik mij goed herinner is de DIN - Norm 53 505...

Toegevoegd na 14 minuten:
zie bijv. http://www.checkline-europe.co.uk/durometer/HP%20Series
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Bedankt. zorgde voor een + punt voor school

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding