Waardoor precies zou tijd veranderen als het aantal kilometers afgelegde weg per 1 seconde groter wordt ?

Men beweert dat bewegen met (bijna) de snelheid van het licht dan de tijd (bijna) stilstaat. Terwijl nog steeds de 300.000 Km per dezelfde 1 seconde geldt. Waardoor is de bewering waar ?

Weet jij het antwoord?

/2500

De bewering is waar door een afspraak die er ooit over gemaakt is. Nu is de afspraak dat de snelheid van het licht als norm geldt. Over een poos zou de afspraak kunnen zijn dat de snelheid van neutrino's de norm wordt. Alles is relatief.

Dat de snelheid waarmee tijd verloopt, afhankelijk is van de snelheid waarmee je je beweegt, is een noodzakelijk (!) gevolg (!) van iets anders. Namelijk: van het feit dat de lichtsnelheid constant is. Voorbeeld: Als ik 25 km/u van jou vandaan fiets, en jij staat stil, dan zie jij dat ik elk uur 25 km verder van jou vandaan ben. Als ik 25 km/u fiets, en jij fietst met 24 km/u achter mij aan, dan zie jij dat ik elk uur 1 km verder van jou vandaan ben. Want na een uur heb jij 24 km afgelegd, en ik 25 km. Maar met de lichtsnelheid werkt dat heel anders. (Ga er even van uit dat je reactievermogen zo snel is, dat je een lichtstraal kunt zien bewegen.) Als jij in de mist een zaklamp aanzet, en je kijkt hoe snel de "voorkant" van de lichtstraal door de mist van je af beweegt, dan zie je dat de snelheid van het licht 300000 km/s is. Als jij nu met 299999 km/s achter die lichtstraal aan fietst, dan zou je denken dat de voorkant van de lichtstraal elke seconde 1 km verder van jou vandaan is. Want na een seconde heeft de voorkant van de lichtstraal 300000 km afgelegd, en jij 299999 km. Maar zo werkt het niet. Als jij op je fietsje zit en je fietst achter die lichtstraal aan, dan zie je dat de voorkant van de lichtstraal nog steeds met precies dezelfde 300000 km/s van jou vandaan beweegt! Dus in 1 seconde heb jij 299999 km afgelegd, en de voorkant van de lichtstraal 300000 km MEER dan jij - dus 599999 km. Althans, dat vind jij - en dat zie jij ook echt, dus je hebt helemaal gelijk. Maar ik ben blijven staan, en ik zie dat in DEZELFDE seconde jij 299999 km hebt gefietst, en de voorkant van de lichtstraal 300000 km heeft bewogen. Althans, dat vind ik - en dat zie ik ook echt, dus ik heb helemaal gelijk. -- De enige manier om ons allebei gelijk te geven, is ervan uit te gaan dat zowel de tijd als de afstand worden beïnvloed door je snelheid. De Nederlandse natuurkundige Lorentz heeft hier veel aan gerekend; daarom worden de omrekeningen van jouw tijdsbegrip naar mijn tijdsbegrip (of andersom), en van jouw afstandsbegrip naar mijn afstandsbegrip (of andersom), Lorentztransformaties genoemd. Op onderstaande Bronnen kun je hier meer over lezen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lorentztransformatie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tijddilatatie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100