De deeltjesversneller is een soort cirkelvormige buis van 730 km. Aan het begin van die buis hebben ze een neutrino gemaakt - dat is een minuscuul deeltje dat vrijwel ongehinderd door materie heen gaat.
Volgens de relativiteitstheorie kan niets sneller gaan dan het licht (ruwweg 300000 km/seconde), dus je kunt berekenen hoe snel zo'n neutrino aan de andere kant van die deeltjesversneller moet aankomen.
Het probleem is nu dat ze 1500 keer een experiment hebben gedaan en dat die neutrinos 60 nanoseconden te vroeg aankomen (een nanoseconde is één miljardste van een seconde).
Dat kan niet, want dan zouden ze sneller gaan dan het licht, en dat is volgens de theorie onmogelijk.
Dus of de theorie klopt niet, of er is iets mis met het experiment. Er is gevraagd of men in Japan en de VS het experiment wil herhalen, omdat het vermoeden toch is dat er iets niet klopt aan de uitvoering.
Stel dat het wel klopt, dan reist zo'n deeltje sneller dan het licht en gaat het feitelijk vooruit in de tijd. Dan zou je ook terug in de tijd kunnen gaan, want ze halen de tijd in - even als voorbeeld die buis: als je die lang genoeg zou maken, zou een deeltje dat sneller gaat dan de tijd, eerder kunnen aankomen dan ie 'afgevuurd' is.
De kans dat het klopt is klein, maar theoretisch zou het mogelijk zijn als het wel klopt.
Een heel andere vraag is hoe dat dan praktisch zou zijn, want dan ontstaan weer heel nieuwe problemen (zie talloze films die over dit onderwerp zijn gemaakt: als je het verleden verandert, is de toekomst niet meer hetzelfde, en wat dan?).