Moet een radiozender meer vermogen leveren als er meer mensen naar luisteren?

M.a.w worden radiogolven geabsorbeerd door radioontvangers, net als bijvoorbeeld geluidsgolven worden geabsorbeerd door kleding,gordijnen of zachte materialen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, de golven worden gewoon in de rondte gestraald en als iemand die golven opvangt kost dat helemaal niks extra.

Een radiozender zendt met een vast vermogen uit, je kunt niet bij de zender merken of er veel of weinig ontvangers afgestemd zijn op die bepaalde frequentie. Het zendvermogen wordt inderdaad ook geabsorbeerd door allerlei objecten. De hoeveelheid energie die één afgestemde kring in een radio ontvanger nodig heeft is microscopisch klein ten opzichte van het uitgestraalde vermogen.

Nee, het vermogen kan hetzelfde blijven. Als ze meer luisteraars willen bedienen, dus een groter oppervlak willen bestralen vanuit een zendmast, dan zal de zendmast hoger moeten worden. De horizon vanuit de zendmast gezien komt dan verder weg te liggen, en daarmee het punt waar de radiogolven de arde niet meer kunnen bereiken.

Nee, het maakt niet uit hoeveel radio's het signaal oppakken. Je radio is eigenlijk een versterker en die laat je luidspreker wel brullen.

Nee, dat is niet nodig. Het vermogen van een zender is alleen belangrijk voor het bereik. Je hoeft toch ook geen sterkere lampen te gebruiken als er meer mensen in de kamer zitten?

Dat is hetzelfde als de vraag of je harder moet praten als je tegen meer mensen praat. Nee dus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100