Waarom is aan de buitenkant en in de hoeken van een maisveld de maïsplant vaak geel en korter

Het valt mij op dat door heel Nederland heen de maïs aan de buitenkant van het veld geel en korter is. Hoe komt dat. Is toch de zelfde grond en maïs

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zal het proberen uit te leggen. Als je een stuk land gaat ploegen,,wat 200 meter lang is en 100 meter breed. Dan begin je bij de kant waar het 200 meter lang is. Je rijd met de tractor en de ploeg naar achteren. Daar moet je draaien,,,en je rijdt weer naar het andere eind, Daar moet je weer keren. Enzo gaat dat tigmaal door. Met het gevolg dat de grond waar je steeds keert,,,muurvast gereden wordt. Dit heeft na het ploegen ,gevolg voor de groei van de gewassen. de grond zit muurvast in elkaar. Slecht waterdoorlatend,en zuurstof en kunstmest opnemend. Met het oogsten staan er steeds weer zware machines aan de voor en de achterkant van het land. Voor de rest zie het antwoord van mijn voorganger ED. Wij noemen hier zoiets het voorhoofd,,,en het achterhoofd. Van het stuk land. Maar dan op zijn plat gezegd.

De hoekjes hebben minder voedingsstoffen omdat de boer daar niet makkelijk bij kan, dus groeien de gewassen minder goed.

Vaak liggen die buitenkanten in de schaduw van bomen. Als de mais minder licht krijgt groeit deze minder. Tevens zal er op die plaatsen iets minder bemest en gesproeid worden.

Als de planten geel en kleiner zijn krijgen ze dus minder voedingsstoffen. Vaak staan er bomen langs de weg/ akker, die bomen gaan meters ver het land op en halen veel voedingsstoffen uit de grond. Ook is de grond zelf langs de buitenkant, door het draaien van de trekker erg vast en hard. Mogelijk is met het kunstmeststrooien de buitenkant niet helemaal meegstrooid. Ook worden de buitenranden vaak gespoten tegen onkruid tot aan de rand van de sloot/ akker, hierdoor kunnen de maisplanten een groeistoornis van krijgen, dus kleiner blijven en geel blad.

Het maisveld is meestal rechthoekig . En met het bemesten draai je rond door de hoeken heen . Dus het uiterste punt van het maisveld wordt overgeslagen .

het komt doordat de wint de plant laat schudden wat juist weer slecht is voor de groei daarom ook alle zijkanten en juist exsta slechte groei in de hoeken. Toegevoegd na 2 minuten: wind

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100