Kun je vanuit 2D 3D bewijzen?

Stel dat er een 2D wereld bestaat met 2D wezens. Zouden deze wezens - in theorie- een experiment kunnen bedenken om het bestaan van een derde ruimte dimensie te bewijzen? Hoe dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja dat kan. Tenminste: volgens wiskundigen die zich daarmee bezig houden. Het is een beetje als een 3d mens die zich de 4e dimensie probeert voor te stellen. Iemand op GV (ben vergeten wie) kwam an met de onderstaande link. Het is in het engels maar het legt het idee heel erg goed uit. In het 2e filmpje wordt behandeld hoe een 2D wezen de 3e dimensie zou kunnen waarnemen en het gaat verder met hoe je als 3D wezen met de 4e dimensie om kan gaan. Stel je hierbij wel voor dat het voor een 2D wezen net zo moeilijk zou zijn de 3e dimensie te begrijpen als voor ons de 4e.

Bronnen:
http://www.dimensions-math.org/Dim_reg_E.htm

Nee, ik denk dat als je in een 2d wereld leeft, je je geen voorstelling zou kunnen maken van een 3d wereld. Ze zouden niet op het idee van een experiment kunnen komen omdat ze niet zouden bedenken dat 3d bestaat. Toegevoegd na 1 minuut: hopelijk is mijn antwoord enigszins begrijpelijk.. :-)

Ik denk niet dat wij dat DIRECT kunnen bewijzen, evenals wij niet kunnen bewijzen dat wij 4 dimensies kennen. Misschien indirect aantonen, door gebruikt te maken van een theorie waar meedere dimensies noodzakelijk zijn en waarbij de theorie door waarnemeningen kan worden getoetst en als waarschijnlijk juist kan aangemerkt. Ik raad je aan het boek 'Flatland: A Romance of Many Dimensions' te lezen. Je kunt het gratis downloaden, omdat de termijn verstreken is. Het is een absolute klassieker. In de link staat een beschrijving van een recente uitgave. Als je de gratis download site wil, dan zoek ik het wel voor je op. Toegevoegd na 4 minuten: De tweede link: gratis downloaden e-boek Toegevoegd na 6 minuten: Het boek is geschreven in 1898 Toegevoegd na 17 minuten: Onze onovertroffen vriend Dr Quantum heeft ook zijn zegje gedaan op Youtube. Zie de derde link. Aangevolen...

Bronnen:
http://books.google.nl/books?id=h7AN6hI5Ze...
http://www.gutenberg.org/etext/97
http://www.youtube.com/watch?v=BWyTxCsIXE4
http://www.youtube.com/watch?v=Y9KT4M7kiSw...

Als je fenomenen opstelt tussen de 0e en de 1e dimensie, daarna toepast op fenomen tussen de 1e en 2e dimensie en zo de analogie doorvoert dan kom je verrassende zaken tegen. Overigens is het bestaan van hogere dimensies dan de onze (3D) eerder gebaseerd op logica dan wetenschap. Wat de wetenschappelijke kant van de zaak, het wordt nog steeds de 'atoomtheorie' genoemd omdat er nog steeds geen bewijs is voor het bestaan van een atoom volgens de beschrijving van die theorie. Men probeert gewoon op dezelfde manier het bestaan van hogere dimensies aan te tonen door verschijnselen te verklaren aan de hand van het bestaan en de eigenschappen van die hogere dimensies. En daar zijn er al een aantal van. Zo is er een theorie die de aantrekkingskracht tussen deeltjes probeert te verklaren door uit te gaan van een zgn vortex in de 4e dimensie tussen die deeltjes. Ik denk persoonlijk dat je te voorzichtig bent met - in theorie-. Gooi de knuppel maar in het hoenderhok. Het niet kunnen leveren van bewijs is nog geen bewijs van het niet bestaan van bewijs.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100