Blijft roest - ook binnenshuis - doorwerken indien je het niet behandeld? Een verroest object dat je mooi vind. Moet je dat speciaal behandelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Roest is de oxidatie van metalen. Dit scheikundige proces zal door blijven gaan, totdat alle mogelijke* metaal elementen zijn geoxideerd. Dus als je bedoelt blijft roest doorgaan met roesten, dan is dat zo ja. *waarschijnlijk is het een evenwichtsreactie en zullen dus niet alle metaalelementen roesten. Het is afhankelijk van het metaal van je mooie object en de luchtvochtigheid van je huis of je deze zou moeten beschermen.

Ja hoor het blijft doorwerken, het blijft doorroesten. Maar je kan het perfect behandelen. ;-) Er bestaat een product dat roest volledig isoleert, inpakt als het ware en is bovendien transparant. ;-) Het is normaalgezien een ondergrond (een basis) voor verdere bewerkingen, maar je hoeft daarom die verdere bewerkingen niet uit te voeren. Het blijft er mooi roestig uitzien, en als je het nadien vastneemt of aanraakt, blijven je handen proper. ;-) http://www.rx5.nl/blik-p-2192.html?osCsid=1f056f8499b3c2751e5e08878b77574b

er zijn soorten ijzer dat wel roestig bruin worden maar niet door roesten , dat is ijzer wat gegoten is gezandstraald ijzer onbehandeld met verf word bruin zodra er maar vocht bij komt ijzer van auto's of witgoed is dun gewalst plaatstaal en roest op kortere termijn door ijzer van schepen roest door het zoute zeewater , maar dat duurt langer omdat de platen gewalst ijzer dikker zijn en schepen ook onderhouden worden met verf e.d.

Als de luchtvochtigheid in je huis meestal onder de 70 blijft en je keukenzout geen klont wordt roest het niet gauw verder. Is je huis vochtig dan blijft het inderdaad door roesten. Het hangt ook van het gebruikte ijzer af; hoe meer verontreiniging van zwavel of fosfor er in zit hoe sterker de roestvorming. Heel zuiver staal roest zelfs buiten nauwelijks er komt dan alleen een dun laagje op en als de lucht niet te vuil is blijft het daarbij. Je kunt dus aan de conditie van wat je nu hebt al vaak beoordelen wat het in de toekomst gaat doen, als er schilfers op zitten is het meestal slecht staal.

Aan de hand van de beschrijving is het aannemelijk dat je een metalen voorwerp hebt wat in zekere mate verroest is door een andere omgeving dan die van je huis. En nu wil je dat dit verrroestingsproces (roest = geoxideerd ijzer) gestaakt wordt, omdat anders de laag roest dikker wordt dan je mooi zou vinden. De voorwaarden voor ijzerroest, namelijk zuurstof én water zijn aanwezig. Roesten, ofwel oxideren van ijzer met zuurstof, is immers een redox-reactie waarbij water nodig is om een medium te vormen om de elektronen tussen het ijzer en de zuurstof te transporteren. Zuurstof is er altijd, echter in huis heerst normaal gesproken een te lage luchtvochtigheid om de oxidatie te doen voortzetten. Je kunt om voor zekerheid te gaan eventueel het voorwerp lakken, je kunt dan kiezen voor een matte transparante lak. Zodoende is het voorwerp door de lak afgesloten van de buitenwereld en kan er dus bijna geen zuurstof of vocht meer bij het ijzer terecht komen om te gaan reageren. Een ander bijkomend voordeel van lakken is dat de roest dan niet meer afgeeft op je handen als je het aanraakt. Bedenk wel dat door de lak de kleur van de roest een stuk donkerder wordt, het licht gaat er anders op reflecteren, minder diffuus.

roest blijft door gaan tot er niks anders dan gruis overblijft om het tebehouden zonder roest kun je Elektrolyse overwegen dat haalt de roest weg en het daarna in de blanke lak zetten om eventueel roesten weer tegen tegaan

Roest is het roodbruine materiaal dat ontstaat wanneer ijzer reageert met zuurstof in de aanwezigheid van water. Het is een mengeling van ijzeroxide en hydroxylgroepen. Roesten is de veelgebruikte term voor een vorm van corrosie van ijzerhoudende materialen zoals staal. De chemische formule van roest is Fe2O3. IJzer wordt in natuurlijke staat gevonden als ijzeroxide. Metaalvormig ijzer heeft de neiging naar deze staat terug te keren wanneer het blootgesteld wordt aan lucht (zuurstof) en WATER. Deze corrosie is te wijten aan de oxidatiereactie die plaatsvindt wanneer ijzermetaal terugkeert naar een energetische voorkeurstoestand. Corrosie gaat sneller in zeewater door de hogere concentratie aan natriumchloride-ionen, waardoor de oplossing beter geleidt. Roesten kan ook versneld worden door zuren, en vertraagd door basen. Uit bovenstaande mag je afleiden dat ijzerhoudend metaal in een droge omgeving zoals in een normaal verwarmd huis niet door blijft roesten. Als je helemaal zeker wilt zijn zou je het kunnen behandelen met een transparante matte lak (vernis). Daarmee sluit je het metaal niet alleen af van vocht, maar ook van zuurstof uit de lucht.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Roest_(metaal)

Men heeft ontdekt dat roest ZELF ijzer(metaal) van het oppervlak naar de buitenkant transporteert, waar het in contact komt met zuurstof. daarbij spelen water (damp) vooral zure dampen eenversterkende factor. Roest vreet dus in principe door tot alle metaal omgezet is in roest. Dus is roesten van ijzer een ander proces dan oppervlaktecorrosie. Bij bv, zink , aluminium , lood en veel andere metalen die aan de lucht corroderen, "roest" de bovenlaag en sluit daarmee de toegang van zuurstof tot het metaal af. Bij aluminium kun je versneld een soortgelijk effect laten zien als er bij ijzer gebeurt, door een druppel kwik op een aangekrast stuk aluminium te laten vallen. Omdat het kwik na het oxideren van het aluminium weer nieuw aluminium oplost vreet de zuurstof zeer snel een heel stuk aluminium op. DEZE PROEF DIENT ALLEEN DOOR KUNDIGE LIEDEN IN EEN ZUURKAST UITGEVOERD TE WORDEN. Toegevoegd na 7 minuten: Licht aangeroest ijzer kan men om esthetische redenen met een goed afsluitende zuurstofvrije lak volledig afdekken, waarbij ook het roest zelf volledig doortrokken moet zijn met de lak. Dan stopt het proces. Om bovenstaande redenen moet men roest dan ook volledig verwijderen om het metaal (van een auto bv.) te beschermen tegen verder roesten en daarna met een galvaniserende spray oid behandelen alvorens het te verven/spuiten/lakken, anders vreet het roest na korte tijd weer verder. Meestal is er dan al sprake van een doorroesten en haalt het ijzer via de achterkant van de plaat zuurstof. Door de volumevermeerdering breekt van op den duur de lak op de gespoten plek en kun je weer van voren af aan beginnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100