hoe ver kan je kijken met een verrekijker?

Weet jij het antwoord?

/2500

miljoenen lichtjaren ver. kijk maar eens naar een ster... als je die door de verrekijker ziet, kan je zo ver kijken.

Opzicht kan een goed functionerend menselijk oog (zonder de nodigheid van een bril) oneindig ver kijken. Daar heb je geen verrekijker voor nodig. Toch is zon ding handig zodat je dingen die redelijk ver weg zijn, groter kan laten lijken. Maar de vergroting ( en dit is wat je bedoeld ) hangt van de verrekijker af.

Leuke vraag. Met een verrekijker kun je niet *verder* kijken dan met je ogen. Je ziet het alleen groter. Daardoor kun je dingen op een grote afstand wel met de verrekijker bewonderen, maar niet met je ogen, omdat het dan kleine onherkenbare stipjes zijn. Toegevoegd na 1 uur: Een verrekijker / telescoop bundelt het licht. Als de uittredende lichtbundel breder is dan je pupil, valt er licht naast. Dat is prettig als de kijker schudt: je blijft dan goed zien. In een telescoop is de uittredende lichtbundel heel smal, hooguit 2,5 mm (het beeld is dan nog net scherp), tot bijvoorbeeld 0,5 mm (het beeld is dan heel groot en vlekkerig). Het is niet mogelijk om 'licht over elkaar heen te laten vallen', en het beeld helderder te maken dan het is zonder kijker. Wel is het mogelijk om een heldere foto te maken, door heel lang te belichten. Zo mooi als je de Andromeda-nevel op een foto ziet, zo mooi en helder zul je hem nooit door een kijker kunnen zien. Het blijft een vaag wolkje, net als met het blote oog.

Met een zeer lichtsterke verrekijker kijk je ook daadwerkelijk verder dan met het blote oog. Dat komt omdat veel hemellichamen te weinig licht geven om gezien te worden. met een lichtsterke verrekijker zie je dus MEER sterren dan met het blote oog en zie je ook verder liggende hemellichamen zien dan met het blote oog. Ik heb het dan over kijkers met een geringe vergroting en grote zeer goede objectief lenzen.

Heel ver miljoenen ligtjaren ver en je kan planeten zien dus je kijkt dus heel erg ver maar het ligter aan wat voor vere kijker

Wanneer er aan de andere kant van het heelal een lichtbron zou bestaan die gigantische hoeveelheid zichtbaar licht zou uitzenden, zou je (rekening houdend met de reistijd van licht) deze lichtbron kunnen zien. En dat zonder verrekijker. De mogelijkheid van een bepaalde afstand kijken is dus niet afhankelijk van de afstand maar door andere factoren. 1) hoeveel licht blijft er over om voor een menselijk oog nog zichtbaar te zijn 2) zijn er zaken tussen het object en de waarnemer die de gang van het licht belemmeren. JE zal zien dat zelfs de grootte niet uitmaakt. Een zandkorrel die een hoeveelheid licht uitzend als van een kernontploffing, zou je in principe nog kunnen waarnemen als die op de maan zou liggen

Ook met een simpele verrekijker kan je al verder kijken. Vooral in de schemering (of op andere momenten als er weinig licht is) merk je het verschil goed. Een hert tegen een bosrand zie je dan met het blote oog niet meer, met een verrekijker wel.

ligt aan de lenzen in je verrekijker!

90 meter .

ver ! licht er aan wat voor een eigelijk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100