Ik heb gisteravond mijn blikje cola light in de vriezer laten liggen. Vnacht werd ik wakker van een knal: m'n blikje was ontploft!

De kracht had zelfs de deur van m'n magnetisch gesloten vriezen open geblazen!? Wat ik me afvraag is: wat gebeurde er nu precies in m'n blikje dat maakte dat ie ontplofte?

Weet jij het antwoord?

/2500

de cola word ijs (vaste vorm) en zet uit, het heeft dus een grote volume. Dit volume is groter dan het volume van vloeibare cola, en dus ook dan het blikje. Het past niet in het blikje en het ploft kapot.

Water (cola) is 1 van de weinige stoffen die een grotere massa heeft als het een vaste wordt. dat komt door de manier waarop het uitkristalliseert doordat de stof uitzet past het niet meer in het blikje en dan ploft hij dus niet meer in de vriezer leggen. Andersom is het ook als je een bevroren flesje in warm water legt deukt hij in omdat de massa dan kleiner wordt

Als je een alu blikje voor 100% zou vullen met water en je zou het hermetisch afsluiten en je laat het water afkoelen tot 0°C, dan zet het water tussen de 4 en de 0°C uit. Je hebt dan kans dat het blikje open scheurt, de druk valt weg en het water loopt er uit. Niets aan de hand. Gebeurt dat niet en het water bevriest en je koelt het ijs verder af, dan zal het ijs, als je het blikje weer opwarmt, uitzetten en heb je kans dat door de uitzetting van het ijs het blikje openscheurt. De druk valt weg en als het ijs smelt tot water, zal het water uit het blikje lopen. Want is het niet zo dat een bevroren waterleiding pas scheurt als het weer gaat dooien. OK, let nu op. We hebben het steeds over openscheuren gehad, want zodra de het blikje openscheurt valt druk van het water/ ijs weg. Maar jij hebt het over EXPLODEREN. En dat is andere koek. Dat heeft niets met water/ijs te maken. Er moet dus sprake zijn van gasvorming onder hoge druk. Cola is een koolzuurhoudend drankje. Koolzuur zelf (H2CO3) is niet erg stabiel en valt gemakkelijk weer uit elkaar, wat o.a. gebeurd bij afkoeling. Er wordt dan o.a. CO² (gas) gevormd, die steeds minder ruimte krijgt omdat het water en andere gevormde vloeistoffen bevriezen, waardoor de druk van het gas oploopt. Met als gevolg dat het blikje openscheurt (explodeert) en het onder hoge druk staande gas verder expandeert, zoals een ballon of een autoband kan exploderen. De druk in je vriezer stijgt en de deur vliegt open. En daar werd jij wakker

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100