Kan je kleurenverf zo mengen dat het wit wordt?

De kleur wit bestaat uit alle kleuren bij elkaar. Als je wit licht breekt met bv een prisma krijg je lichtstralen in alle kleuren. Als je veel kleuren verf door elkaar gooit wordt het een soort vieze bruine modderkleur. Is het mogelijk om verf in de juiste verhoudingen oid te mengen zodat je witte verf krijgt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hebt twee soorten mengen: licht mengen en verf mengen. Ook genoemd additief en subtractief mengen. Licht mengen doe je met de basiskleuren rood, blauw, groen. Bekijk je TV-scherm eens met een loep: waar het wit is zie je van dichtbij rode, groene en blauwe puntjes oplichten. Alle drie de kleuren komen tegelijk op je netvlies en dat ziet eruit als wit. Verf of drukinkt mengen is net omgekeerd. Dat werkt met de kleuren geel, magenta en cyaan. Druk ze over elkaar en geen enkele lichtstraal komt meer door de inkt heen, het wordt dan zwart. Iedere inktlaag houdt een deel van het kleurenspectrum tegen, Druk geel en cyaan over elkaar heen en de enige kleur die beide inktlagen nog kan passeren is groen. Bij additief mengen geldt dus: hoe meer kleuren, hoe meer licht. Alle kleuren tegelijk geeft wit. Bij subtractief mengen geldt: hoe meer kleuren, hoe minder licht. Alle kleuren tegelijk geeft zwart. Je kunt het additieve en subtractieve mengen heel mooi uitproberen met de applets uit onderstaande link.

Nee, dat is niet mogelijk. Iets dat wit is, is materiaal dat alle kleuren weerkaatst, oftewel niets opneemt. Als je daar iets bij doet dat gekleurd is, doe je er dus materiaal bij dat niet meer alle kleuren weerkaatst. Je bent dan het "vermogen" kwijt om alle kleuren terug te kaatsen, dus krijgt nooit meer wit. Je kunt nog wel door zorgvuldig mengen een grijstint terugkrijgen, maar niet meer wit. (Wit is ook een grijstint, namelijk de lichtst mogelijke.)

ja dat kan dan moet je de primaire kleren rood groen blauw bij mekaar doen

Bronnen:
schildercursus

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100