Hoe blijft een zuurstofgehalte binnen een ruimte op peil?

Stel: iemand slaapt in een slecht geventileerde ruimte. Als er geen luchtstroom gecreeerd wordt (bijv door ventilator, etc) maar is er wel verbinding met een zuurstofrijke ruimte, hoe verplaatst zich de zuurstof dan van de zuurstofrijke naar de zuurstofarme ruimte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat gaat door middel van diffusie. Als er ergens heel veel zuurstof is en die ruimte is in verbinding met een zuurstofarme ruimte, da verplaats het zuurstof van de zuurstofrijke ruimte naar de Zuurstofarme ruimte totdat er in beiden ruimtes evenveel is.

Difussie

Slecht geventileerd is nog lang niet luchtdicht. De luchtkwaliteit zal wel achteruit gaan, maar je zult niet meteen stikken in je eigen uitlaatgassen. Anders wordt het als er ook nog in die ruimte een kachel brandt ; dan ga je in mum van tijd buiten westen door teveel koolmonoxide, en daar merk je in je slaap helemaal niks van. Dat type ongelukken gebeurt dan ook nog regelmatig, zowel in huizen als op boten en in caravans. Wanneer een ruimte echt volledig luchtdicht is, kun je wel degelijk op een gegeven moment zuurstoftekort krijgen. Hoewel je het in een gemiddelde slaapkamer wel ettelijke uren, ook nog wel een nacht zult kunnen volhouden. Maar echt volledig luchtdichte ruimtes zijn niet zo makkelijk te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100