‘bij laag water’, ‘als het eb is’. Hoe komt 't toch dat bijna iedereen denkt dat laagwater hetzelfde is als eb?

Eb is de tijd tussen hoog- en laagwater.

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat Eb zowel de periode van afnemende waterhoogte, alswel het laatste waternivo is, zoals in VanDale staat (wat de officiele nederlandse definities zijn) eb de; v(m) 1 afnemend getij 2 laagwater Toegevoegd na 24 minuten: laatste waternivo = laagste waternivo

Omdat het hetzelfde IS. Wat jij noemt is de tweede betekenis ; de tijd tussen vloed en eb in. Zoals de periode tussen eb en vloed ook weer vloed genoemd wordt. Er is natuurlijk eigenlijk geen moment waarop het water - hoog of laag - stilstaat. Het getij is een voortdurende beweging. Het precieze moment van het hoogste of laagste punt is dus maar heel even. Vandaar dat we de voorliggende periode ook eb of vloed noemen. Maar ook dat hoogste of laagste punt. Beiden goed dus.

Je hebt eb,vloed en getijde. "getijde: Het periodiek rijzen en dalen van het water als gevolg van de aantrekkingskrachten van maan en zon "

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/GETIJDE

Het is beide goed! het moment wanneer het waterpeil het laagst is heel kort. Waardoor het moment (+/- 6u) naar de de eb toe, als eb wordt gezien. Evenals het moment (+/- 6u) naar vloed, ook vloed wordt genoemd.

even heel kort, voor mensen die veel op en aan zee werken/leven, denk aan vissers enz... is het heel erg handig om te weten wat de stroming doet. -eb wil dus zeggen dat het water richten z'n laagste punt gaat -vloed betekend dat het water nog hoger wordt. Voor surfers, ben ik, is dit ook erg handig om te weten. het is twee keer per rondje van de maan om de aarde eb en vloed. Wel schuift het elke dag 30 minuten of zo op, dus iets later

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100