Wat is de invloed is van de atmosferische druk op een hoogte van 2500 meter op een zuignap?

Hallo allemaal,

Ik ben bezig met een onderzoek over vacuüm in een andere atmosfeer.
Ik moet het verschil weten tussen het oppakken van een doos op zeeniveau en het oppakken van een doos op een hoogte van 2500 meter.
Opdracht:
- 4 zuignappen
- doos is 8 kg
- atmosferische druk op zeeniveau is 1013 mbar.
- atmosferische druk op 2500 meter is 750 mbar.

Ik heb wel formules gevonden over zuignappen berekenen, deze zijn als volgt.

Op pagina staan de formules die ik nodig heb.
Er staat Pu : onderdrukniveau (mbar). Bedoelen ze daarmee het onderdrukniveau die je zelf creëert of geeft dat het onderdrukniveau aan dat op die hoogte aanwezig is?

Weet iemand hoe ik dit probleem kan oplossen?

Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Zo te zien is de onderdruk de druk 'binnen' de zuignap, dus de druk waarmee de lucht aan de binnenkant van de zuignap 'duwt'. Indirect creer je die dus zelf, door de zuignap op een glad oppervlak te drukken, maar de uiteindelijke bereikte druk is wel weer afhankelijk van de bitenatmosfeer. Je 'duwt' tenslotte een hoeveelheid 'lucht' met een bepaalde druk weg uit de ruimte onder de zuignap. Pas als de buitendruk hoger is (en dat is-ie hier) en dus harder aan de buitenkant van de zuignap drukt, gaan die krengen werken. Het verschil tussen de onderdruk (binnendruk) en de bovendruk (buitendruk, atmosferische druk) bepaalt dus de trekkracht die je moet berekenen.

Je hebt wel veel detail toegevoegd, maar in wezen gaat het alleen maar om het drukverschil tussen onder de zuignap en de heersende atmosferische druk. Omdat de atmosferische druk op hoogte minder is dan op zeeniveau, zal bij gelijkblijvende onderdruk onder de zuignap, de draagkracht van de zuignap steeds minder worden naarmate je hoogte toeneemt. Op een gegeven moment, een bepaalde hoogte, zal de zwaartekracht gelijk zijn aan het drukverschil (vermenigvuldigd met zuignapoppervlakte) en zal je de doos niet meer kunnen oprapen... Toegevoegd na 4 minuten: Oveigens begrijp ik niet zo goed wat je precies wilt weten. Het verschil tussen oppakken van een doos op zeeniveau en op 2500 m? Bedoel je dat je je minimum zuignapdiameter moet uitrekenen? Dan is het een kwestie van je formules invullen...

De stugheid van de zuignap bepaalt de VERHOUDING tussen binnen en buitendruk. Bij een lagere atmosferische druk zal dus de kracht evenredig met de luchtdruk aldaar afnemen. Ik schat dus dat de kracht die de zuignappen op 2500 meter hebben ongeveer 3/4 zal zijn als die bij zeeniveau. Toegevoegd na 3 minuten: Helaas vergroot dit computertje je fomuleformulier niet goed maar het antwoord moet in bovengenoemde orde van grootte liggen. Wellicht wordt met het onderdrukniveau de door de zuignap gecreerde onderdruk bedoeld. omdat je op grotere hoogten niet over onderdruk praat maar nog steeds over atmosferische druk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100