Hoe snel ontstaat kalkaanslag op een element van een nieuwe waterkoker?

Volgens het waterleidingbedrijf is de waterhardheid bij mij 7° DH, dit is uiteraard zacht water.

Ik heb echter nu net 1,5 week een nieuwe waterkoker in gebruik (ik gebruik koud water in de waterkoker en overgebleven water gooi ik direct na gebruik weg) en het verwarmingselement is helemaal wit uitgeslagen.

Er lijkt bovendien nu nog een poedervormige witte substantie in het water te zitten, zelf dacht ik dat het CaCO3 en MgCO3 dat nog niet is neergeslagen, maar wel duidelijk aanwezig is.

Is het logisch om aan te nemen dat dit al kalkaanslag is / dreigt te worden na zo'n korte periode? Of moet ik misschien mijn aandacht op een ander mogelijk probleem richten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

de kalkaanslag begint meteen, ook bij relatief zachtwater. Kijk ook maar in de douche, als je te tegels niet afdroogt zie je daar meestal ook vlekken en wordt het ruw. Dat laagje dat je hebt ik denk ik wel heeeeel dun. Probleem van kalkaanslag in een waterkoker is dat hij er langzaam van wordt (heel ingewikkeld gezegd maar die laag kalk houdt de warmte tegen en daardoor duurt het langer voor je water kookt en gebruik je dus ook meer energie). Bij zo'n heel dun laagje zal het effect nog niet meetbaar zijn. Je zou voor de grap eens kunnen meten hoelang het duurt voor (een volle portie) kookt en dan kijken of de tijd naar verloop van tijd langer wordt. Om een heel klein beetje aanslag zou ik me niet druk maken, komt gewoon omdat dat element heel heet is.

Zacht water zal helemaal geen CaCO3 (ofwel kalkaanslag) vormen. Dit proces begint namelijk al vanaf (+/-) 2,7 dH. Lees de bron voor een uitgebreide uitleg.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100