Hoe ontkleuren ze drinkwater?

Dus welk(e) proces(sen) zijn gebruikelijk om drinkwater te ontkleuren.

Dit n.a.v. berichtgeving over het waterleidingbedrijf dat sinds eind september het water ontkleurt (zonder het te melden) en nu zijn er ineens honderden mensen met bepaalde problemen. (Knetterende en fluitende waterkokers en koffiezetapparaten).

Het bedrijf houdt vol dat er niets aan de samenstelling van het water veranderd is, dit lijkt mij (met mijn elementaire chemische kennis) vrij stug.

Toegevoegd na 29 minuten:
Even ter aanvulling n.a.v. de reacties, Vitens zegt zelf onder meer dit:

Omrop Fryslân meldde op maandag 8 november dat sommige klanten in het westelijk deel van Friesland last hebben van slecht functionerende waterkokers en koffieapparaten. Dit probleem zou zich sinds dit najaar voordoen. Sinds eind september wordt het drinkwater op Vitens' productiebedrijf Spannenburg in Tjerkgaast ontkleurd. Hierdoor vraagt men zich af of er een verband is.
(...)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit probleem treedt op in het westen van Friesland. Het water was daar lichtgelig door humuszuren. Het waterleidingbedrijf aldaar ontkleurt het water nu door de humuszuren te adsorberen aan harsbolletjes. Gegeven de klachten zal er nu vast worden uitgezocht of de harsbolletjes wellicht toch iets afgeven aan het water. Een andere mogelijkheid is dat zuiver water *altijd* geluiden veroorzaakt bij plaatselijke verhitting, maar dat die geluiden in het betreffende gebied voorheen juist werden onderdrukt door de aanwezigheid van de humuszuren. Een eenvoudige thuistest om dit laatste te onderzoeken is het gebruiken van flessenwater - als dat ook geluiden maakt, zijn die geluiden juist de normale situatie, en was de geluidloze situatie die tot voor kort voorkwam juist niet normaal. Toegevoegd na 2 dagen:   Vitens heeft het onderzocht, en ze hebben een verklaring gevonden. En wat blijkt: tegelijk met de humuszuren, halen ze nu ook het kalk uit het water. Dat kalk zorgde vroeger voor "dampkernen" (een soort condensatiekernen, maar dan voor het koken). Door het vele kalk in het water, onstonden bij het koken al heel snel bellen - een heleboel kleine dampbellen dus. Nu er geen kalk meer in het water zit, ontstaan er niet meer een heleboel kleine dampbellen, maar veel minder grote dampbellen. Die grotere dampbellen maken een heel ander geluid als ze uiteen spatten of imploderen. De Friezen horen nu dus het "gewone" geluid van kokend water - een geluid dat de rest van Nederland al decennialang hoort, maar wat de Friezen nooit eerder hebben gehoord. In feite horen de Friezen sinds hun water wordt ontkleurd voor het eerst het gewone geluid da kokend water maakt. Ik heb een bron toegevoegd waarin Vitens het zelf prima uitlegt.

Bronnen:
http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Video-de...

Vitens laat hier zien, hoe het in zijn werk gaat. Toegevoegd na 2 minuten: http://www.vitens.nl/PersMedia/Documents/Pres%20SP%20Seminar%20Ontkleuring%20PeterSjoerdsma%2030sep10.pdf

Bronnen:
http://www.vitens.nl/overwater/waternieuws...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100