Hebben mensen een vrije wil?

Heb je dan iets te ''kiezen'' over je intelligentie? talent? uiterlijk? afkomst? geslacht? allemaal fundamentele zaken die alle andere ''keuzes'' beinvloeden zo niet bepalen!

En hebben planeten, oceanen, sterren of leeuwen, olifanten, tijgers etc een ''vrije wil?'' zij niet maar mensen wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ooit gehoord van determinisme? Alle gebeurtenissen zijn een gevolg van eerdere gebeurtenissen.

Ik denk dat mensen niet de mogelijkheid hebben te kiezen voor zichzelf. Maar wel voor de ander die niet de mogelijkheid heeft voor zichzelf. De mens kan ook een keus maken voor een ander mens bijvoorbeeld, al hoeft dit niet altijd soepel te verlopen

Tja daar zijn boeken vol theorieën over. Te weinig plek voor een genuanceerd antwoord hier. Maar zelf neig ik naar: nee geen vrije wil. Wat best een beangstigende gedachte is overigens.

Leestip over dit onderwerp: het slimme bewustzijn van Ap Dijksterhuis. Aanrader.

Er zijn stromingen die er vanuit gaan dat je voor je wordt geboren, en je je al enigzins spiritueel ontwikkeld hebt in vorige levens, je in overleg met anderen kiest welke omgeving, ouders etc. goed voor je verdere spirituele ontwikkeling zou zijn. Dus daar vanuit gaande heb je wel iets te kiezen, al herinner je je dat nu niet meer dat je dat deed. Maar als we het over ons bewuste leven nu spreken dan komen we in situaties en gebeurtenissen terecht waar we helemaal niet voor kozen met onze bewuste wil. Toch maak je ze mee. Dat geldt voor bijna iedereen. Ik denk in dat geval dat we de vrije keus hebben hoe we ermee om gaan. Laat je je er door verbitteren bijvoorbeeld, sluit je je van de wereld en de mensen af, of besluit je dat je er alles aan gaat doen om je leven voor jezelf toch prettig te maken, ondanks alles. Volgens mij zit'em daar de vrije wil in en kiest iedereen voor zichzelf waarop hij/zij zich focused. Diezelfde stroming die ik noemde gaat er trouwens ook vanuit dat de planeet Aarde een eigen (soort) bewustzijn heeft en een vrije wil. Zij heeft er destijds mee ingestemd dat wij haar mochten gebruiken zegt men. Wat dieren betreft ben ik niet zo op de hoogte maar heb ik wel eens begrepen dat dat bewustzijn meer hun hele eigen soort bevat, dus meer een soort groepsbewustzijn. Maar of daar ook een vrije wil meespeelt...daar zou ik me meer in moeten verdiepen om een zinnig antwoord te kunnen geven, als ik daar al achter kan komen.

M.i. ja, zei het een beperkte. Er is een theorie, die mij uiteraard zeer aanspreekt, die verteld dat de mens 2 'willen' heeft; de grote en de kleine wil. Op de grote wil kunnen we geen invloed uitoefenen. Dat is ahw onze blauwdruk, ofwel, onze routeplanner, alles is al uitgestippeld. De kleine wil is wel aan te merken als de vrije wil. Ook al is de weg gepland, ik kan altijd bepalen of ik de route via de snelweg of binnendoor wil gaan. Het einddoel is bij beiden het zelfde.

De mens heeft zeker een vrije wil. Hierbij ben je dus ook zelf verantwoordelijk in wat je doet of laat. Intelligentie en talent is niet bij iedereen het zelfde, sommige hebben meer mee gekregen dan andere en anders om... Dit kun je wel ontwikkelen! Uitelijk en afkomst zijn wel vast gesteld. De natuur en zijn verschijning wordt geregeerd door onze Schepper. Dieren hebben een Instinct, ze hebben tot op zekere hoogte een vrije wil, en zijn dus niet verantwoordelijk voor hun daden. De mens is Uniek in de Schepping!

Natuurlijk. Maar onze inzichten zijn beperkt en we worden bestuurd door overtuigingen die we - even natuurlijk - niet gemakkelijk veranderen. Dus valt er niet veel te kiezen en laten we het maar gebeuren. Bovendien leven we net als de hele natuur in vaste patronen waarvan het niet verstandig lijkt ze te doorbreken. Buiten je eigen kerk trouwen is al onverstandig. "Als je altijd doet wat je altijd al deed, krijg telkens weer wat je altijd al kreeg." (van wie?) Dus ja .. vrije wil voldoende om toch zelf verantwoordelijk te zijn voor je daden en eigenlijk te weinig om je leven over een andere boeg te gooien. Maar dat is wel mogelijk. Dat blijkt vaak genoeg bij mensen die wel grote beslissingen nemen: scheiden, emigreren of besluiten een onduidelijk pad te nemen: mediteren of met Idols meedoen ofzo. Je kunt daardoor fundamenteel veranderen. "Dus, doe eens gek, dan ontdek je de vrije wil vanzelf." (van mij :-) Zeg Socrates, wat ga je trouwens doen met al die fraaie antwoorden op jouw indringende vragen? Zal ik Plato vragen het op te schrijven?

Ja en nee. Op het niveau van het bestaan zoals we dat ervaren hebben we zeker een vrije wil, al is die gelimiteerd door de manier waarop we geconditioneerd zijn. Op het niveau van onze essentie zijn zaken als ons ego en (vrije) wil illussies, daar valt alles met alles samen.

Ik heb een zelf bewustzijn ik wel,kan overwegen na denken kijk ik heb natuurlijk wel van dingen geleerd en die zullen mijn volgende beslissing in dingen beinvloeden,maar ik kan ook een verkeerde keus maken tegen beter weten in.Ik ervaar en voel altijd een vrije wil.

Ja tuurlijk, want WAT wil er in bed blijven liggen als je er eigenlijk uit moet? WAT heeft honger? WAT moet naar de wc? WAT moet achter die ene vriendin aan omdat ze zo leuk is? JE VRIJE WIL!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100