Is de evolutie gestopt met de huidige mens? Of zal er (zoals velen beweren) spoedig een spiritueler soort mens ontstaan, met meer zelfinzicht?

De mens zoals hij nu is lijkt de enige schakel in de natuur te zijn die zijn gehele levensomgeving tracht weg te drukken om iets anders te creëren.
Wat hem uiteindelijk niet gelukkiger maakt, slechts gecompliceerder en verwarder. Hoe intelligent en inzichtvol is dat werkelijk?

Dat terzijde, als wij inderdaad aan de top van de evolutie staan en blijven, dan ziet het er naar uit dat we de wereld zullen vernietigen.
Het bezitten van atoomwapens terwijl we ons vastklampen aan eeuwenoude, vrij agressieve religies, is een erg gevaarlijk combinatie.
Bovendien putten we de natuurlijke bronnen uit, en veranderen we het klimaat.

Is dit werkelijk het meest intelligente wezen dat voortkomt uit de evolutie, of zal er inderdaad een spiritueler ras met meer zelfinzicht gaan ontstaan?

Toegevoegd na 26 minuten:
Mijn definitie van spiritualiteit, voor de verduidelijking, vind je onder de reacties....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wij zijn een mini tijdperkje van het hele bestaan van de wereld, er kan nog veel gebeuren.

De natuurlijke evolutie van soorten gaat met kleine stapjes in de richting van "beter zijn in voortbestaan door middel van kopieën-van-kopieën." Een diersoort als de haai, die al miljoenen jaren niet meer veranderd, staat momenteel aan de top van zijn evolutie: iedere kleine verandering is een verslechtering voor wat betreft dat voortbestaan. De mens, een relatief nieuwe diersoort, zit nog niet aan zijn top.

In de evolutie blijft datgene bestaan wat de beste kans op overleven geeft. Tot nu toe is niet bewezen dat het bezitten van intelligentie op langere termijn een hogere overlevingskans geeft. Daarom is er best kans dat wij zullen uitsterven. Met spiritualiteit heeft dit weinig te maken. Spiritualiteit is het zoeken van "de wereld achter de wereld", de speurtocht naar het hoe en waarom van onszelf en van de werreld. In die zin is ook wetenschappelijk onderzoek een uiting van pure spiritualiteit. We mogen hopen dat wij erin zullen slagen te overleven in een wereld waarin we ons thuis kunnen voelen. Dat kan slechts gebeuren door inzicht te krijgen in het hoe en waarom van onze handelingen, en in de gevolgen van onze handelingen. Onze huidige maatschappij heeft daartoe de mogelijkheden. Ondanks alle problemen zien we wat we doen, en slagen we er zelfs enigzins in sommige problemen terug te draaien (CFK's). Uit het verleden kennen we voorbeelden van beschavingen die dat inzicht niet hadden, en die daardoor hun eigen leefomgeving vernietigden - tot het punt waarop die beschavingen zichzelf te gronde richtten. Juist dankzij onze brede wetenschappelijke inzichten zijn wij in staat de gevolgen van ons handelen te overzien - iets wat eerdere beschavingen niet of nauwelijks konden. Met de huidige communicatiemiddelen, die ook voor de massa toegankelijk zijn, verspreiden deze inzichten zich over brede lagen van de bevolking. Die kunnen hun bestuurders aanzetten tot aktie. Dit geeft enige hoop dat wij wel succesvol zullen zijn in het behouden van een leefbare wereld. Het is daarbij essentieel dat we ons richten op de juiste dingen, en dat we de werkelijke oorzaken weten aan te pakken. Doen we dat niet, dan lopen we het risico dat we al onze inspanningen richten op het oprichten van nog meer, nog grotere godenbeelden terwijl we langzaam ten onder gaan. Een eventuele toekomstige beschaving zal van ons dan nog slechts een grote versie van Paaseiland aantreffen. Laten we hopen dat de juiste inzichten zich zullen verspreiden, zodat we geen godenbeelden bouwen, maar ons richten op de werkelijke problemen.

Evolutie is de verandering van de genenpoel over tijd. Elke geboorte en sterfgeval gebeurt dit. Zolang er leven is, dat zich voortplant, blijft de evolutie doorlopen. Toegevoegd na 11 minuten: Overigens wil ik er ook even bij zeggen dat wij absoluut niet aan de top van de evolutie staan, hoe je er ook tegenaan kijkt. Elk organisme dat nu op aarde leeft heeft op geologische schalen een even lange evolutionaire geschiedenis achter de rug.

Haha, dit heb ik me ook wel eens afgevraagd! Ik denk dat de mens niet meer verder zal evolueren. Tenminste, niet duidelijk zichtbaar. Dat denk ik omdat: 1. Voor evolutie is erg veel tijd nodig. Onze ideaalbeelden, bijvoorbeeld het schoonheidsideaal, veranderen zo snel, dat de evolutie geen tijd heeft om het in één richting te duwen. 2. De zwakste hoeft in deze tijd niet per se af te vallen in 'the survival of the fittest'. Mensen hebben technologie om zich aan te passen aan hun zwaktes. Ik noem maar iets simpels als een bril. Ook wordt er tegenwoordig, in de meer ontwikkelde landen, ook omgekeken naar de zwakkeren. Alleen mensen die vaak als minder aantrekkelijk worden gezien, zoals gehandicapten, planten zich niet voort. Vaak zijn zulke dingen alleen niet erfelijk; dat is een foutje in de chromosomen.

de mens gaat tenonder onder zijn hoogmoed. en aan zijn verstand... het is toch te gek ,dat mensen mekaar uitroen om een geloof?

De evolutie gaat gewoon door en in de tijd is 100 jaar niets een seconde. Dus wat jij op korte termin noemt kan wel pas in onze begrippen 100 jaar zijn maar dan nog is het spoedig. Evolutie gaat in onze begrippen dus heel traag

Is de evolutie begonnen dan?Als je kijkt naar de bouw van een vliegtuig hoe kan zo iets zwaars zweven. Daar heeft een intelligentie achter gezeten om die te ontwerpen. Uren werk en creativiteit. Zou het universum met alle speciale deeltjes dan evolutie zijn. De wetenschapers zeggen zelfs dat 2 onderdelen (bouwstenen) van een cel maar een minimale kans hebben om zich aan elkaar te hechten vanuit het niets laat staan een heel lichaam te vormen waarbij alles perfect functioneert

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100