hoe nemen planten waar? en hoe bewegen ze? en uitscheiden?

levensverschijnselen van planten zijn:
voeden: water uit de grond zuigen
voortplanten: stuifmeelverplaatsing
groei: langere wortels en bloemetjes
ademen: zuurstof uit de lucht halen
waarnemen: ........
bewegen:.... (door de wind?)
uitscheiden: .....

Weet jij het antwoord?

/2500

waarnemen : ze groeien richting de warmte/licht bewegen : wind en naar het licht groeien uitscheiden : ze nemen alleen voedingsstoffen op en ze scheiden zuurstof uit

voeden; vergeet ook de vleesetende planten niet, en de planten die water in een kelk of bladoksel opvangen. daar vallen weer vliegjes in, en dat voedzame soepje eten ze via het blad. voortplanten: vergeet ook het vermeerderen niet, wat knollen en bollen doen. waarnemen: planten kunnen ook feromonen afgeven, als ze aangevreten worden. planten in de buurt vangen die op via het blad, en kunnen reageren door bitterder te worden. bewegen: ook door afleggers te vormen, waarna de moederplant afsterft. vergeet ook niet die rollende plant die je in westerns voorbij ziet rollen, familie van de roos van jericho meen ik?

Gedurende de evolutie hebben de planten zich als maar aangepast om te kunnen overleven. Natuurlijke selectie en spontane mutaties hebben hier een grote rol in gespeeld. Met hun bladeren ( Baldgroen) kunnen ze koolzuurgas opnemen en zuurstof uitstoten. Hoe meer licht er voor de plant is, hoe korter zijn de cellen van de plant, hoe donkerder, hoe langer de cellen zijn, we noemen dat rekken naar het licht. Indien een plant aan een kant licht staat en de achterkant donker, dan zal de plant aan de donkere kant langere cellen maken en aan de lichte kant kortere, hierdoor gaat de plant scheef groeien, of wel, naar het licht toe groeien. Ook kunnen planten met elkaar communiceren door chemische signalen uit te zenden, hierdoor kunnen de planten de beschikbare ruimte verdelen, zonder elkaar in de weg te zitten. Onder de grond gebeurt ongeveer het zelfde, als de wortels van verschillende planten elkaar naderen, gaan ze indien mogelijk elkaar uit de weg! Volgens onderzoeken kunnen planten elkaar ook waarschuwen, tegen aantasting van vraatzuchtige insecten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100