Hoe meet men de hoeveelheid serotonine in de hersenen?

Ik meende via het internet te verstaan dat serotonine in de hersenen niet rechtstreeks kan gemeten worden, maar wel andere stoffen waarvan je het kunt afleiden. Welke stoffen, wat moet ik precies vragen als ik binnenkom in het ziekenhuis en welke afdeling zal hiervoor zorgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is mogelijk om serotonine in bloed of urine te onderzoeken, maar doorgaans heeft dat weinig waarde. Wat meestal van belang is, is het serotonineniveau in de hersenen. Of beter nog, niet het niveau, maar het hele proces van loslaten en heropname daarvan. Er is geen manier om dat direct te meten. Er zijn wel indirecte manieren waarbij stoffen (tracers) gebonden kunnen worden aan stoffen die betrokken zijn van het transport van serotonine en die kunnen zichtbaar gemaakt worden op een PET scan. Al met al zijn er wat indirecte manieren, maar geen directe.

Wat wil je precies weten over de serotonine in je hersenen? De hoeveelheid zegt namelijk op zich niet zo veel. Serotonine is een neurotransmitter die moet worden opgevangen door receptoren en vervolgens weer moet worden opgenomen in de neuronen om invloed te hebben. Je kan, stel, 1000 serotonine in je hersenen hebben en goed functioneren met 800 receptoren, maar je kan ook 2000 serotonine in je hersenen hebben en geen receptoren om dat op te pikken waardoor het proces waar serotonine een rol inspeelt alsnog niet functioneert. Als je neurologische problemen ervaart die geen aanleiding geven om naar de spoedeisende hulp te gaan zou ik naar de huisarts gaan en die om een verwijzing vragen. Met een verwijzing worden eventuele kosten voor vervolgonderzoek ook betaald door je zorgverzekering, en een bezoek aan de huisarts gaat niet van je eigen risico af.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100