Komen beelden onderste boven op ons netvlies terecht? Zo ja, hoe komt dat?

Soms lees je bijv. iets als: De cornea, waarvan het bolronde oppervlak het voornaamste lichtbrekende element van het oog is, projecteert samen met de ooglens waarvan de verstelbare brekende functie voor de scherpstelling wordt gebruikt, een scherp, ondersteboven staand beeld op het netvlies.

Het wordt dan weleens vergeleken met een camera obscura. Het invallende licht werpt een afbeelding van de buitenwereld op de tegenoverliggende wand. Net zoals bij afbeelding door een lens het geval is, wordt de buitenwereld op zijn kop afgebeeld. Zie afbeelding

Maar het in het oog komen de lichtstralen toch in een soort brandpunt bijeen. En is dat brandpunt dan altijd gespiegeld? Zo ja hoe kan dat dan?
Onze lens is biconvex (dubbelbollig) zie plaatje.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Camera_obscura_(optica)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Menselijk_oog
https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandpunt_(optica)
http://zichtopzien.blogspot.nl/2012/06/ondersteboven-zien.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat klopt. Invallende lichtstralen worden door de pupil afgebogen naar binnen toe. Door de natuurkundige wet dat de invallende hoek van een lichtstraal gelijk is aan de uittredende hoek buigen die stralen in ons oog ook weer af voordat ze het netvlies hebben bereikt. Daardoor ontstaat daar een omgekeerd beeld dat door onze hersenen wordt gecorrigeerd door het rechtop te zetten. Zien doen we overigens alles pas wanneer de lichtprikkel onze hersenen heeft bereikt via de oogzenuw.

Bronnen:
http://www.schooltv.nl/video/ogen-hoe-ziet...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100