Waarom groeperen die kleine muggetjes/vliegjes zich altijd in van die wolken?

Je ziet het rond deze tijd veel op de stranden en op het platte land. Ik kan geen reden bedenken waarom het nuttig zou zijn voor die beesten om zo doelloos in een zwerm omelkaar heen te blijven vliegen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mannetjes muggen zwermen. Vrouwtjes muggen zijn solitair. Door te zwermen maken mannetjes muggen de meeste kans een vrouwtjes mug tegen te komen, in te sluiten en te kunnen bevruchten. Het is voor een vrouwtjes mug vrijwel onmogelijk om " ongeschonden" door zo'n zwerm heen te vliegen. Het vergroot de "pakkans" dus. Daarnaast biedt zwermen voor zowel vliegjes als muggen bescherming tegen natuurlijke vijanden. Het kan de vijand verwarren en desorienteren als je en mass van hot naar her schiet. De totaal som als groep is vele malen groter dan als kleine solitaire vlieg of mug. De kans dat je " gepakt wordt" door je vijand is hierdoor dus kleiner. Veel vissoorten doen hetzelfde.

Omdat er gewoon HEEL VEEL van zijn, en ze ALLEMAAL massaal op het licht in de omgeving aankomen, en meestal is dat 1 lichtbron op een heleboel vierkante meters. Daar wemelt het dus van die beestjes. De reden waarom ze ook los daarvan in die grote zwermen vliegen is volgens mij vooral omdat ze niet beter weten. Ze komen op ongeveer dezelfde plek uit de eitjes, en hebben ongeveer hetelfde doel, dus blijven ze ook redelijk bij elkaar vliegen. Bescherming van de grote getallen ; één vogel of ander roofdier kan nooit de hele zwerm naar binnen werken. maar je komt ook best regelmatig een individueel beestje tegen hoor, alleen DAN vallen ze niet op.

Een zwerm is net als een kudde, de vijand kan ze niet allemaal te pakken krijgen en zo is de kans van overleven het grootst.

Ze vormen een zwerm als ze in de larvenfase zijn, dus als er gepaard moet worden. Meestal doen ze dat na zonsondergang. De plek op zich moet vochtig zijn, dus boven een vijver, of vlak bij struiken en bosje.

Ze komen bij gunstige omstandigheden massal uit, meestal in water. en ze blijven bij elkaar vanwege de betere overlevingskansen...een vogel kan ze nooit allemaal tegelijk opeten...net als een school vissen...

het zijn broertjes en zusjes van elkaar, uit dezelfde poel. Zo vinden ze dat gezellig. nee maar weten die muggen veel, die doen elkaar na, en blijven samen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100