Voor welke lichamelijke mechanismen kan een placebo een (tijdelijke/gedeeltelijke) vervanger zijn?

Het menselijk lichaam heeft tal van mechanismen en stoffen die zorgen dat het lichaam goed functioneert. Voorbeelden zijn, neurotransmitters, hormonen, afweercellen etc.
Ik veronderstel dat placebo's bijv. geen invloed hebben op de kleur van je haar en of je wel of geen platvoeten hebt. Maar is die veronderstelling echt zo?

Is er dus een grens aan te geven waar placebo's wel en waar ze geen invloed op hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Placebo's hebben nergens invloed op; dat is nu eenmaal de definitie van placebo. Er zijn diverse -uiteenlopende-redenen waarom placebo's lijken te werken; de belangrijkste is dat veel ziektes variëren in ernst. Als je dus een placebo neemt op het moment dat je je slecht voelt, is de kans groot dat je je de volgende dag beter voelt, domweg omdat een slechte dag weer een goede volgt.

Ons lichaam heeft een zelfgenezend vermogen. Maar we zijn het vrijwel geheel verleerd om daar gebruik van te maken. Een placebo, kan dat echter weer activeren en zeker wat doen in ons lichaam. Is wel afhankelijk van de klacht natuurlijk, er zijn grenzen. Geestelijk gezien, zijn de resultaten soms onvoorstelbaar groot. Maar ook lichamelijk gezien zijn er resultaten mogelijk. Resultaten bij een handoplegging, zijn mogelijk voor een deel toe te schrijven aan het placebo effect. Maar ook een aai over je bol of een vriendelijk woord kan het zelfde doen. Zelfs welgemeende aandacht voor een persoon, kan al helend werken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100