Hoe kan het dat een kameleon verkleurt als het dier op een bijv. bruin voorwerp zit en dan ook bruin word?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat verkleuren komt allemaal door de huid van de kameleon. In de huid zitten pigmentcellen, en in die cellen zitten weer pigmentkorrels die de kameleon kleur geven. Dit is nog niet zo bijzonder, maar een kameleon heeft verschillende pigmentcellen, met verschillende bewegende pigmentkorrels. En dat is wel heel bijzonder! Stel: Je hebt een cel van de huid van de kameleon. In zo'n cel zitten bijvoorbeeld rode pigmentkorrels. Die zitten allemaal dicht tegen elkaar gepropt, in het midden van de cel. Vanuit de hersenen van de kameleon komt er een prikkel of een stofje in de cel (dat is dus een reactie op de eerdere genoemde redenen van kleurverandering). Dat is voor de korrels in de cel het sein om in actie te komen. De korrels verspreiden zich door de cel heen. De cel kleurt nu helemaal rood. Als de prikkeling ophoudt, dan wordt de cel weer rustig en trekken de korrels zich terug in de kern van de cel. Een andere pigmentcel, met een andere kleur pigmentkorrels wordt nu op dezelfde manier aan het werk gezet?

Bronnen:
http://www.prodepoort.nl/cgi-oic/pagedb.ex...

Een kameleon kan van kleur veranderen. Er zijn verschillende aanleiding voor een kameleon om een ander kleurtje aan te nemen. Kameleons verkleuren als er iets gebeurt waardoor hun humeur verandert. Als kameleons bijvoorbeeld boos of gestrest of verdrietig zijn, verkleuren ze. Verkleuren is dus een soort ‘praten’ voor een kameleon. Als een mannetjes kameleon verliefd is, krijgt ie een mooi kleurtje. De vrouwtjes kameleon weet dan dat de kameleon haar leuk vindt. Als het wederzijds is kleurt ze vaal. Als ze al zwanger is, krijgt ze gekleurde vlekken, zo weet de mannetjes kameleon dat ze al bezet is. Kameleons verkleuren ook als ze een beetje ziek zijn, ze krijgen dan een flets kleurtje. Zo laat de kameleon weten aan andere kameleons dat hij niet gezond is. Een kameleon regelt ook zijn lichaamstemperatuur met kleurveranderingen. Als de kameleon het heel erg warm heeft, wordt hij lichter van kleur en als de kameleon het koud heeft en warmer wil worden, krijgt hij een donkere kleur. Sommige soorten kameleons passen zich ook aan de omgeving aan door van kleur te veranderen. Als ze in het gras zitten nemen ze bijvoorbeeld een groen kleurtje aan. Maar niet alle kameleons kunnen dit.

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/d...

Er zijn verschillende aanleidingen voor een kameleon om van kleur te veranderen: - Communicatie - Gezondheid - Temperatuur - Aanpassen HOE verkleurt een kameleon? Nu weten we dus waarom een kameleon verkleurt, maar hoe werkt het nu precies? Dat verkleuren komt allemaal door de huid van de kameleon. In de huid zitten pigmentcellen, en in die cellen zitten weer pigmentkorrels die de kameleon kleur geven. Dit is nog niet zo bijzonder, maar een kameleon heeft verschillende pigmentcellen, met verschillende bewegende pigmentkorrels. En dat is wel heel bijzonder! Stel: Je hebt een cel van de huid van de kameleon. In zo'n cel zitten bijvoorbeeld rode pigmentkorrels. Die zitten allemaal dicht tegen elkaar gepropt, in het midden van de cel. Vanuit de hersenen van de kameleon komt er een prikkel of een stofje in de cel (dat is dus een reactie op de eerdere genoemde redenen van kleurverandering). Dat is voor de korrels in de cel het sein om in actie te komen. De korrels verspreiden zich door de cel heen. De cel kleurt nu helemaal rood. Als de prikkeling ophoudt, dan wordt de cel weer rustig en trekken de korrels zich terug in de kern van de cel. Een andere pigmentcel, met een andere kleur pigmentkorrels wordt nu op dezelfde manier aan het werk gezet?

Bekijk de vraag van Jeroenla, een week geleden: 'Hoe doet een kameleon dat?' was de vraag. Daar vind je je antwoord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100