Waarom kunnen bacterien alleen voedingsstoffen opnemen al er voldoende vocht aanwezig is? En geldt dat voor mensen ook?

In een vraag over waarom dingen sneller rotten als het vochtig is werd geantwoord dat bacteriën vocht nodig hebben om voedingsstoffen op te nemen. Maar waarom hebben die daar vocht voor nodig?
Mensen hebben natuurlijk ook vocht nodig maar is dat ook bedoelt om voedingsstoffen op te nemen?

zie https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/27418/Is-er-een-verband-tussen-verrotting-en-vocht-Waarom-rot-iets-bv.-hout-sneller-als-het-nat-is

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een bacterie bestaat maar uit één cel en je kunt je daarom voorstellen dat ze geen ruimte hebben voor de ontwikkeling van organen die de voedselopname vergemakkelijken. Wij hebben daarvoor o.a. tanden en speekselklieren maar die luxe kan een bacterie zich niet veroorloven. Daarom kan hij voedingsdeeltjes alleen in opgeloste vorm opnemen, en het universele oplosmiddel in de natuur is water. Dat is een van de redenen waarom vocht gunstig is voor de aanwezigheid van bacteriën. Een andere reden is dat bacteriën zelf voor het overgrote deel uit water bestaan en daarom het best gedijen in vochtige omgeving.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bacteri%C3%ABn
http://passie.horeca.nl/content/21476/Leef...

Ja, dat geldt ook voor mensen. Het voedsel moet opgelost zijn om te kunnen worden opgenomen. Niet voor niets dat je niet zonder drinken kunt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100