Bij welke diersoorten zijn mannen uitgestorven?

Ik ben opzoek naar diersoorten waarbij momenteel of al een tijdje geleden mannetjes zijn uitgestorven door evolutie. Ik bedoel daarbij de diersoorten die dus verder leven zonder mannetjes.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als er sprake is van voortplanting waaraan in het geheel geen mannetjes te pas komen spreek je van obligate parthenogenese. Die is vooral vastgesteld bij salamanders en gekko's. Soortnamen worden niet genoemd maar je mag ervan uitgaan dat het hier zal gaan om soorten waarvan alleen een latijnse naam bestaat.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Parthenogenes...

Ik dacht dat het laatste mannetje van de witte Rhino intussen gesneuveld was. Zie http://www.independent.co.uk/news/world/africa/death-of-white-rhino-leaves-just-six-of-endangered-animals-left-in-the-world-9804463.html (daar ging de voorlaatste dood). In 2000 verdween de http://www.iucnredlist.org/details/3798/0, voor zover ik weet waren er daar te weinig mannetjes over om de laatste vrouwtjes te bevruchten en duurt het proces van kindjes te lang zodat het te laat was. Van Dinosaurussen zou het omgekeerd geweest zijn: vooral vrouwtjes zouden overgebleven zijn, maar ik hoorde intussen ook al het omgekeerde, dus deze mag je officieel niet zonder verdere bronnen meenemen (misschien eens bellen naar de museu om het geslacht te vragen van de gevonden exemplaren). Qagga moet je ook eens opzoeken, Amsterdam Zoo had in 1883 de laatste. Ik vermoed dat je je vraag stelt op basis van roddel na een persartikel ooit waarin plots een mannetje plots al de rest opgegeten had in een dierentuin en daardoor als laatste overbleef (zie http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/11392106/Rare-warty-pigs-are-lost-when-male-eats-his-entire-family-at-Bristol-zoo.html). Ook zijn er effectief een soort zelfmoorden in de dierenwereld gekend maar dit zowel bij vrouwtjes en kinderen als bij mannetjes met het hele gezin. Dat komt trouwens meer bij mensen voor dan bij dieren, maar zijn altijd gevolg van mentaal 'flippen' van de persoon in kwestie die plots denkt als enige te weten 'hoe het verder (niet) moet'. Succes, je vraag blijft wellicht nog even hangen in mijn hoofd want je verwijst naar de structurele verschillen tussen male en female, en die zijn diepgaander dan we willen laten uitschijnen in 'geëmancipeerde' tijden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100