Kunnen je haren stoffen opnemen?

kunnen je haren stoffen opnemen, zoals wanneer je gel in je haar smeert. Nemen je haren deze stoffen dan op?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je haren kunnen wel stoffen opnemen, zoals papier water en inkt opneemt. Maar ze doen er niets mee, want ze zijn dood.

Je haar is een 'dierlijke' vezel ; die is opgebouwd uit een eiwitkern, een pigmentlaagje en een ' schubbig' buitenlaagje. Die kern kan uitstekend vocht opnemen en een tijdje vasthouden - en dus ook andere vloeistoffen, dus ook het water uit de gel - maar die spoel je er normaliter weer uit of ze drogen op. Wil je dat je haren blijvend iets opnemen - kleurpigmenten bijvoorbeeld - dan zul je chemische middelen moeten gebruiken om de haarschubben te openen zodat de pigmenten kunnen worden ingesloten. Je hebt dan een stof echt in je haar laten trekken die er langer in blijft. Eigenlijk kun je het vergelijken met wol : je haar is ook een soort wol (dierlijke vezel). En die nemen prima vocht op, zowel tussen de vezels als in de vezel zelf. Dat veel water er zo weer afloopt, heeft te maken met het natuurlijke vet (lanoline) dat de haarvezels beschermd. Wij wassen ons vetlaagje in de regel - veel te- grondig weg, waardoor ons haar erg makkelijk vocht en vuil opneemt. En we de vetproductie zo enorm verhogen dat we onszelf dwingen ons haar vrijwel dagelijks te moeten wassen - maar dat is een ander verhaal.

Bronnen:
http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A...

de keratine waaruit je haar bestaat kan stoffen absorberen maar ook weer vrijgeven. Om te zorgen dat haar geabsorbeerde stoffen beter vasthoudt moet het eerst geetst worden, het ruwere oppervlak is dan veel grotere en dan kan de adhesie beter plaatsvinden. Nadeel is dat geetst haar kwetsbaarder is dan normaal haar en je je dus af zou kunnen vragen of bevliegingen op termijn geen spijt geven. Onbeschadigd ("gezond") haar is met veel mildere verzorging te onderhouden dan beschadigd haar, welke laatste echter gemakkelijker stoffen absorbeert.

Voor de volledigheid: haren kunnen ook lichaamsvreemde stoffen opnemen ´van binnenuit´. Bijvoorbeeld canabisgebruik is na vele dagen nog via haaranalyse vast te stellen. Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Hair_analysis

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100