kan een kat al slapend ruiken ?

Ik heb al jaren katten maar nu heb ik een jong katertje dat een merkwaardig gedrag vertoond. Zelfs al ligt die al een uur diep in slaap en reageert hij niet meteen op geluid: zodra je in zijn buurt een stukje vers vlees of vis houdt schiet die wakker !
Zou een kat al slapend kunnen ruiken ???

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Heel veel (zoog)dieren , waaronder de kat ruikt als hij slaapt. Zelfs in diepere slaapfases blijft de reuk ook in stand, ik vermoed dat dit te maken heeft met brandgevaar te herkennen, de reuk maakt het dier/de mens (daar schijnt het ook voor te gelden) alleen wakker als de reuk belangrijke /gevaarlijke zaken detecteert. Dieren kunnen zo tijd winnen bij een bosbrand (insluiting) . Je zou zeggen dat mens en dier dan niet om zouden hoeven komen bij brand. Helaas kunnen rookgassen zo vergiftig zijn dat enige keren ademhalen het bewustzijn ondermijnt , ook tijdens de slaap, als zich plotseling een flinke concentratie ontwikkelt. Omdat de reuk van katten veel sterker is dan de onze en eten belangrijk voor ze is, willen ze huns slaapje wel onderbreken voor een lekker hapje. Daar hoef je overigens geen kat voor te zijn!

Ja hoor, dat is niet zo vreemd. Afhankelijk van de diepte van de slaap en de sterkte van de (geur)prikkel, zal de prikkel doordringen bij de kat, en zal hij ontwaken. Toegevoegd na 10 minuten: Als aanvulling: katten zijn vaak niet zo diep in slaap als ze lijken te zijn. Ze liggen ontspannen met de ogen dicht, maar filteren ondertussen wel degelijk de prikkels die ze van belang vinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100