Is er ook suïcide in de dierenwereld?

Zo hoorde ik een tijd geleden over een necrofiele homofiele eend en dat er zelfs een boek aan gewijd is (De eendenman van Moeliker).
Tja, het verbaasde me. Zo verbaas ik me wel vaker over de dierenwereld. Maar goed, heeft iemand een antwoord op mijn vraag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De wetenschap is verdeeld over de mogelijkheid dat dieren zichzelf van het leven beroven. Zelfmoord is immers een hele bewuste keuze. Dat betekent dat dieren dus ook in staat moeten zijn om die keuze te maken. Om die reden nemen sommige wetenschappers dan ook aan dat enkel heel intelligente dieren (honden, dolfijnen, etc.) in staat zijn tot een dergelijke actie. In de andere gevallen zou het meer gaan om een door instinct ingegeven drang of een ongeluk. De lemmings zijn een goed voorbeeld van het laatste. De populatie van deze knaagdieren kan heel snel afnemen. De reden? De dieren springen massaal van kliffen af, hun dood tegemoet. Lang werd dit bestempeld als suïcidaal gedrag. Maar dat is niet zo. Uit onderzoek blijkt dat de lemmings wanneer ze in grote groepen plotseling moeten verkassen soms per ongeluk over de rand van de klif vallen. Hoe de mythe van de lemmings kon ontstaan? Een documentaire van Walt Disney bestempelde de diertjes als zelfmoordenaars en van dat imago komen de lemmings moeilijk los.

Bronnen:
http://www.scientias.nl/raken-ook-dieren-l...

hier staan al heel wat antwoordjes: http://www.goeievraag.nl/vraag/dier-soort-zelfmoord-plegen.4805 Toegevoegd na 1 minuut: http://www.goeievraag.nl/vraag/dieren-bewust-zelfmoord-plegen.40488

Er zijn dieren die zich massaal in zee storten als er teveel van zijn. Toegevoegd na 1 minuut: Lemmingen

Niet volgens The New Scientist; " Do Animals Commit Suicide? A Scientific Debate' is de kop boven een deftig stuk in Time Magazine. The New Scientist besteedt een kort maar krachtig stuk om uit te leggen dat dat een krankzinnig artikel is over een domme vraag. Om te beginnen zouden dieren een zekere mate van zelfbewustzijn moeten hebben om zichzelf van het leven te kunnen beroven. Misschien, zegt de New Scientist, is er iets van zelfbewustzijn in de grote aapachtige, in dolfijnen en olifanten. En mogelijk ook bij sommige vogels. Maar er is geen enkel bewijs dat ooit een dier zichzelf het leven heeft benomen. Zeker katten en honden niet, die weten niet eens wat ze zien als ze in de spiegel kijken. Een brug in Schotland staat bekend om het feit dat er meerdere honden vanaf zouden zijn gesprongen, maar dat zegt iets over de brug. Dat wij denken dat dieren soms om de dood van mensen rouwen ligt aan onze ijdelheid en niet aan de dieren. Er is een dier dat in zekere zin zelfmoord pleegt: een bepaalde Japanse spin. Die staat haar jongen toe dat ze haar opeten. En begin nou niet over lemmingen "

Bronnen:
http://welingelichtekringen.nl/dieren-pleg...

Volgens onderstaande link zijn die er inderdaad. Doodhongeren schijnt favoriet te zijn.

Bronnen:
http://www.scientias.nl/raken-ook-dieren-l...

Hoewel dieren geen besef hebben van hun eigen sterfelijkheid, en je daarom dus feitelijk niet van zelfmoord kunt spreken, voelen heel oudeof gewonde dieren vaak wel aan dat het zo niet langer wil, stoppen met eten en drinken en kruipen in een hoekje om rustig te sterven. Feitelijk beschikt ook de mens over dit vermogen om als het op een gegeven moment genoeg is, gewoon te verkiezen niet meer te eten. In de moderne wereld steken we daar echter in de regel een stokje voor, maar dat is een heel andere discussie.

Het schijnt,dat draachtige konijnen hun embryo weer in hun lichaam kunnen laten oplossen,als de populatie te groot is. Maar of je dat tot suïcide mag rekenen?

Er zijn vrouwtjesspinnen die hun mannen opeten na de seks, dan is vrijen toch een soort van zelfmoord. Ook veel darren (mannelijke bijen) sterven in een poging de koningin te bevruchten.

Ik heb een keer een docu gezien over valken (volgens mij) en het vrouwtje overleed, waarna het mannetje zichzelf tegen te rots aanvloog (uit liefdes verdriet) omdat ze altijd in paartjes leven. Het mannetje kon niet leven zonder het vrouwtje.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100