Vanaf welke temperatuur geeft heet water brandwonden?

Die oude man in het verpleeghuis Antonius in Rotterdam had brandwonden opgelopen door te heet water.
Ik vroeg me af hoe heet het water moet zijn voor het brandwonden geeft. Ik weet wel dat 45 graden al heel heet voelt aan je handen.

Toegevoegd na 31 minuten:
Ik bedoel dus: als er een kraan stuk is in zo'n verpleeghuis waardoor een bewoner een korte tijd te heet water over zich heen krijgt en het blijkt dat hij daar brandwonden van heeft gekregen, kun je dan concluderen hoe heet het water minimaal moet zijn geweest?
Wikipedia zegt dat water van 42 graden na een tijdje de huid kan beschadigen.
Maar welke temperatuur water geeft na kortdurende blootstelling eestegraads brandwonden, welke temperatuur veroorzaakt tweedegraads brandwonden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een brandwond is een verwonding die meestal ontstaat door verbranding van de huid door invloed van hitte gedurende een bepaalde tijd en boven een bepaalde kritische temperatuur. Boven deze temperatuur (± 42°C) treedt na enige tijd beschadiging van de huid op. Dus een brandwond ontstaat al als je huid gedurende wat langere tijd met water in contact komt dat heter is dan 42°C. Toegevoegd na 4 minuten: Water met een temperatuur van 70ºC veroorzaakt al binnen één seconde een verbranding. Toegevoegd na 4 minuten: Water met een temperatuur van 70ºC veroorzaakt al binnen één seconde een verbranding. Toegevoegd na 1 uur: Voorbeelden: Korter dan 1 uur blootstellen aan 45ºC geeft een eerstegraads brandwond. Langer dan 1 uur blootstellen aan 45ºC geeft een tweedegraads brandwond. Langer dan 2 uur blootstellen aan 45ºC geeft een derdegraads brandwond. Korter dan 2 minuten blootstellen aan 51ºC geeft een eerstegraads brandwond. Langer dan 2 minuten blootstellen aan 51ºC geeft een tweedegraads brandwond. Langer dan 4,2 minuten blootstellen aan 51ºC geeft een derdegraads brandwond. Korter dan 3 seconden blootstellen aan 60ºC geeft een eerstegraads brandwond. Langer dan 3 seconden blootstellen aan 60ºC geeft een tweedegraads brandwond. Langer dan 5 seconden blootstellen aan 60ºC geeft een derdegraads brandwond.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandwond
http://www.antiscald.com/prevention/genera...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100