Waarom zijn mannen over het algemeen langer dan vrouwen?

Waarom zijn mannen over het algemeen langer dan vrouwen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit heeft te maken met de lengte van de groeispurt tijdens de puberteit. Onder invloed van de hormonen start de groeispurt bij meisjes eerder dan bij jongens, en wel vanaf het moment van de eerste borstontwikkeling (rond 10-12 jaar) tot aan de eerste menstruatie op de leeftijd van gemiddeld 13,5 jaar. Daarna groeien ook de groeischijven bij de botten dicht en wordt ze niet of nauwelijks meer langer. De groeispurt bij jongens begint later (rond het 13e jaar) maar loopt ook langer door, tot ongeveer het 18e jaar, waarna bij jongens de groeischijven dichtgroeien. Omdat de groeispurt langer aanhoudt, worden jongens langer dan meisjes (in Nederland gemiddeld 14 cm). Natuurlijk is dit een verklaring op een van de mogelijke niveau's (hier de lichamelijke processen). Eenieder kan zich vervolgens weer afvragen welke functie deze sekseverschillen in lichamelijke processen hebben. Mogelijk passen dan evolutionaire verklaringen. Andersom kun je je op meer microniveau afvragen wat de klieren aanzet tot de aanmaak van hormonen.

Bronnen:
http://www.groeiwijzer.nl/nl/groeistoornis...
https://www.radboudumc.nl/Informatiefolder...

Mannen zijn over het algemeen langer dan vrouwen, omdat de meeste vrouwen vallen op mannen die langer zijn. Op die manier "fok" je dus langere mannen. Net als je honden fokt met bijvoorbeeld kortere pootjes door daarmee verder te fokken.

Mannen zijn (gemiddeld) niet alleen langer, maar ook groter, zwaarder en sterker, dan vrouwen. Dit heet sexueel dimorfisme. Sexueel dimorfisme komt bij veel diersoorten voor, maar niet bij alle. Een vuistregel is, dat sexueel dimorfisme te maken heeft met het anatal partners: Er is geen sexueel dimorfisme bij monogame diersoorten (zoals gibbons) en groot sexueel dimorfisme bij diersoorten met een harem (gorilla's, zeeolifanten). Mensen hebben een klein sexueel dimorfisme: de interpretatie laat ik aan de lezer.

Dat ligt aan de hormonen in het lichaam Vrouwen hebben over het algemeen minder hormonen dan mannen En daarom hebben mannen meer haar en meer potentie op spiermassa dan vrouwen

Dat heeft met de schepping van Adam en Eva te maken. God heeft de man, de bekende mannelijke eigenschappen gegeven en de vrouw de vrouwelijke met een bepaalde reden. De man heeft een beschermende taak voor de vrouw en het gezin. Hij maakt daarom testosteron aan om sterker te worden. Veel vrouwen hebben daarom van nature liever een wat langere man, anders krijgen zij het gevoel dat zij de man moeten beschermen ipv andersom.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100