Zijn vrouwtjes in het dierenrijk kieskeurig wat sekspartners betreft wanneer ze vruchtbaar zijn?

Ik vroeg me af of ze zich in hun vruchtbare periode door om het even wie laten bevruchten, dus of het voor hen iets uitmaakt. Dit dus los van wie het sterkste mannetje is en de andere mannetjes probeert te verdrijven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dieren hebben seks puur om zich voort te planten. Natuurlijk speelt nog altijd mee of de dieren elkaar mogen, maar meestal zal voortplanting geen probleem zijn.

Ja, Dieren zijn wel kieskeurig als het om hun "partner" gaat. Kijk bijvoorbeeld naar vogels. Wie heeft de mooiste veren? Of wie wie bouwt het mooiste nest? Er zijn zelfs vogels die eerst dansen voor hun partner. Ook bij bavianen zie je dit gedrag. De mooiste rode kont krijgt een "partner" Bij vissen zie je ook dat de (tropische) mannetjes met de mooiste kleuren de beste partners krijgen. Zo zijn er tal van voorbeelden.

In ieder geval moet het vrouwtje de sekspartners wel kunnen onderscheiden. Dan krijg je over het algemeen het verschijnsel "female choice" en de daarbij behorende seksuele selectie, op uiterlijk en vertoon. Dat kan ook meer indirect zijn, dus de grootte van het territorium, een maatpak, een auo, mooie schoenen of een fraai prieel. Bijzonder is dat seksuele selectie erg snel gaat en ook allerlei extremen oproept in het mannelijke uiterlijk en het gedrag, dit proces wordt "Fisherian runaway selection" genoemd in de wetenschappelijke literatuur. De pauwenstaart wordt steeds langer en blauwer, de baltsende paradijsvogels bereiken een enorme graad van perfectie in hun vertoon. Een ander kenmerk van seksuele selectie is dat eigenlijk op willekeurige kenmerken kan worden geselecteerd. Het artikel in de tweede bron onderzoekt wiskundig de vraag of ook seksuele selectie op meerdere kenmerken tegelijk mogelijk is. Dieren zonder seksuele selectie zijn er ook, koralen stoten eenvoudig hun eitjes en zaad op het juiste moment uit, zodat de hele zee ervan vergeven is. Sommige vissen storten zich massaal op het strand om eieren af te zetten en hebben in die massaliteit niet de mogelijkheid om partners te selecteren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100