Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het dat kraaiachtigen ook witte veren in hun zwarte verenkleed kunnen hebben?

Je ziet in Nederland (m.n. in de steden volgens mij) steeds vaker kraaiachtigen zoals klauwtjes, kraaien etc. met flink wat witte veren tussen hun overwegend zwarte veren, soms ziet het er zelfs gespikkeld uit. Hoe kan het dat deze vogels die toch normaal gesproken zwart zijn witte veren kunnen hebben, zijn er dan ook witte kraaien en kauwen in Nederland die zich gemengd hebben met de zwarte exemplaren, of is er sprake van een afwijking o.z.i.d.?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Biologie
12.6K
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
klauwtjes :)

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Dit is het gevolg leucisme, een genetische afwijking. Leucisme is een beetje vergelijkbaar met albinisme, het is een tekort aan pigment. Waar bij albinisme pigment geheel ontbreekt, ontsaat het tekort bij leucisme door een storing bij de overdracht van pigment (melanine) naar de veren (of vacht).
In tegenstelling tot dieren met albinisme hebben dieren met leucisme een normale oogkleur (dus niet rood) en zijn ze niet gevoelig voor zonlicht, en hebben ze daardoor een normale overlevingskans.

Leucisme kan zowel over het hele lichaam voorkomen als enkel op sommige plekken. Bij sommige dieren zie je het al vanaf de geboorte, maar het kan ook op latere leeftijdpas zichtbaar worden. Bij vogels kan het zijn dat na de rui de witte veren anders verdeeld zijn.

Leucisme kan bij alle vogelsoorten voorkomen, het valt alleen bij kraaien-achtigen meer op omdat: a. het normaal egaal zwarte vogels zijn, waardoor een witte plek al gauw opvalt, b. dit geen schuwe vogels zijn, je ziet ze vaak en in grote aantallen, dus de kans dat je er een met leucisme ziet is ook groter.
Een andere vogelsoort waar je leucisme vrij regelmatig ziet is bij merels.
De reden dat je leucisme meer in de stad ziet is omdat leucistische vogels op het platteland, dooor hun opvallende verschijning, een groter risico hebben om ten prooi te vallen aan een roofdier.

Er is ook nog een andere verklaring mogelijk: vogels kunnen minder kleur ontwikkelen wanneer ze niet voldoende voedsel hebben. Dan betreft het meestal echter geen geheel witte veren, maar veren waar deels de kleur ontbreekt. Wanneer de vogel weer genoeg voedsel heeft zal hij na de rui weer een normaal verenkleed hebben.

In de bron een stukje over een leucistische merel met nogmaals de (wat wetenschappelijkere) uitleg.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
De merel kan zich over het algemeen nog redelijk goed verschuilen tussen de struiken, er zullen inderdaad ongeveer evenveel leucistische merels in de bossen zijn als in de stad.
Anders is dit echter voor andere soorten, die het juist van hun schutkleuren moeten hebben. Voor een fasant b.v. is leucisme niet zo'n leuke aandoening.
Nou zal leucisme, aangezien het erfelijk is, meer voorkomen bij soorten die er niet al te veel hinder van ervaren. Ik denk dat een fasant met leucisme over het algemeen niet de kans krijgt zich voort te planten en zijn leucistische genen door te geven.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
fasant=fazant... dagelijks frans praten begint mijn nederlands schrijven te beinvloeden.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding