Wat bepaalt het aantal partjes van een manderijn/sinaasappel (of andere citrusvrucht)?

Is dit soort afhankelijk (hoewel je bij 1 soort vaak verschillende aantallen ziet), of heeft dit met bevruchting te maken, of is er nog een andere verklaring?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De soort en het ras van de vrucht, het aantal partjes is in aanleg al aanwezig in de bloem en genetisch bepaald. Dit zie je ook bij andere vruchten zoals bijvoorbeeld tomaten.

er zijn 2 soorten planten, sporenplanten & zaadplanten. een citrusvrucht heeft zaden, dus de boom is een zaadplant. dan heb je in de groep van de zaadplanten twee soorten bloemen, windbloemen & insectenbloemen. is de bloem felgekleurd, dan is het een insectenbloem. dat betekent dat het stuifmeel v/d bloem door insecten wordt verspreidt die op de bloem landen voor nectar. vliegen ze verder naar de volgende bloem, dan komen ze langs de stamper van die bloem. daarbij blijft het stuifmeel dat de insect heeft meegenomen van de vorige bloem plakken. In de stamper zitten kleine buisjes, elk buisje leidt naar een zaadbeginsel in de bloem. hoe meer zaadbeginsels, hoe meer zaden er kunnen ontstaan. uit elk stuifmeelkorreltje ontstaat een buisje die door de buisjes van de stamper naar een zaadbeginsel gaan en dat eite bevruchten. dat wordt een zaadje. dus het aantal stuifmeelkorrels dat op de bloem komt bepaalt uiteindelijk het aantal zaden in de vrucht. Toegevoegd na 4 minuten: het aantal zaadbeginsels is hetzelfde bij alle vruchten van een soort, maar niet elk zaadbeginsel zal ook een zaadje worden

Bronnen:
bioplek.org

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100