Doet een patholoog-anatoom alle ingewanden weer terug na het onderzoek?

Ik vraag me af of een anatoom-patholoog alle ingewanden en hersenen weer terug stopt in een lijk als ze er mee klaar zijn na het onderzoek. Voordat het eventueel opgebaard ligt en/of begraven/gecremeerd wordt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ikzelf heb reeds een autopsie meegemaakt. Van de organen worden stukjes afgesneden voor verder onderzoek. Al de rest wordt in een plastieke zak gedaan en die gaat achteraf gewoon in het lichaam. Daarna wordt het lichaam gewoon terug gehecht. De begrafenisondernemer zorgt ervoor dat het terug toonbaar wordt voor de dierbaren.

Ja, wel als het onderzoek van weefsels tijdens de autopsie direct afgerond kan worden. Het lichaam wordt namelijk na de snijsessie weer dicht gemaakt. Als weefsel opgestuurd moet worden naar het lab, wordt dit later niet terug gestopt, maar vernietigd.

Niet altijd. Als er een orgaan is waar verder onderzoek naar moet gebeuren, en het is niet voldoende om er een stukje af te snijden, dan kan het in zijn geheel buiten het lichaam blijven. Het is ook niet zo dat alles altijd op zijn oude plaats wordt teruggelegd. Als bijvoorbeeld de hersenen zijn verwijderd, kan het heel goed zijn dat die in de buikholte worden gelegd voordat het lichaam weer wordt gesloten. Dat is niet uit gebrek aan respect, maar uit praktische overwegingen. Aan de buitenkant zie je daar gelukkig niks van, en de overledene weet het natuurlijk per definitie niet. Weefsels die niet met het lichaam mee worden begraven of gecremeerd, moeten (nadat ze onderzocht zijn) verbrand worden. Dat gaat via bepaalde procedures, dus niet 'zomaar'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100