Hoelang duurt het totdat alle unieke mensen geboren zijn?

Ieder mens heeft een uniek DNA, toch heeft ook het DNA maar een eindig aantal mogelijkheden. Dus logischerwijs moeten op een gegeven moment alle DNA-mogelijkheden 'gebruikt' zijn en worden er dus alleen nog maar mensen geboren die DNA hebben dat iemand anders ook al had. Hoe veel miljarden/triljarden jaren duurt het tot dit moment aanbreekt?

Weet jij het antwoord?

/2500

"DNA is de drager van erfelijke informatie, opgeslagen in de afzonderlijke genen, die bestaan uit gedeelten van het DNA. Eén gen bevat over het algemeen de instructies voor het synthetiseren van één bepaald eiwit. De eiwitten zijn uiteindelijk bepalend voor de biochemische activiteiten van de cel. Het aantal genen kan per organisme verschillen. Planten hebben de meeste genen, rond de 50 duizend. De mens en zoogdieren als de muis en de rat hebben ongeveer 25 duizend genen, insecten en wormen tussen de 10 duizend en 20 duizend genen. Alle genen van een organisme worden samen het genoom genoemd. Bij de celdeling (mitose) wordt het DNA in de oorspronkelijke cel gekopieerd, en elke dochtercel krijgt een kopie van het totale genoom. Bij meiose, een vorm van celdeling waarbij de geslachtscellen (gameten) ontstaan, krijgt elke dochtercel slechts de helft van de DNA in de moedercel. Omdat geslachtscellen wanneer ze versmelten ook hun DNA samenvoegen, heeft het nieuwe organisme dat hieruit ontstaat, weer de normale hoeveelheid DNA. De eigenschappen van het nieuwe organisme zijn op deze wijze van beide ouders afkomstig". Door het steeds weer vermenigvuldigen van 2 verschillende wezens zal dus het DNA worden samengevoegd, tot een nieuwe. Dat maakt het volgens mij aardig oneindig. Bij forensisch onderzoek wordt op verschillende punten vergeleken. Hoe vollediger het DNA-profiel, des te kleiner de kans dat een ander persoon hier op aarde hetzelfde profiel vertoont. https://nl.wikipedia.org/wiki/Desoxyribonucleïnezuur#Aanpassing_van_DNA http://www.vakkenweb.nl/vak/nlt/html/opdr_nlt_h4forenscs06dna.htm http://zapruder.nl/portal/artikel/wat_betekent_een_100_dna_match_zapruder_goes_csi/ http://staff.science.uva.nl/~dcslob/lesbrieven/esmeralda/DNA_identificatie.html

Dat gebeurt waarschijnlijk nooit, hoewel er in theorie natuurlijk altijd een kans bestaat dat er wél een 'genotype' (een genetisch 'recept') ontstaat dat al eerder is voorgekomen. Daarvoor hoef je niet te wachten tot alle andere mogelijkheden al een keer zijn langsgekomen. Alleen: de kans daarop is zó klein, dat je hem rustig mag verwaarlozen. Zelfs eeneiige tweelingen hebben kleine verschillen in hun dna, omdat er altijd wel ergens een mutatie optreedt. Dat geldt ook voor klonen.

Dat gebeurt nooit om 2 redenen. Ten eerste is het aantal mogelijke combinaties dusdanig groot dat de kans dat er ooit twee dezelfde strengen zullen ontstaan verwaarloosbaar kleins is. Ten tweede zal het DNA veranderen onder evolutionaire druk. Het DNA wat wij nu hebben is niet meer dan een momentopname van onze erfelijke eigenschappen op dit moment. Dat betekent dat lang voordat we in de buurt zouden kunnen komen van de door jou gestelde vraag het DNA van de mens waarschijnlijk dusdanig verandert is dat een vergelijk niet meer mogelijk is. Toegevoegd na 11 uur: Teruglezend is mijn eerste reden niet helemaal duidelijk verwoord. Uitgaande van de 25.000 genen uit een eerder antwoord is het aantal mogelijke (levensvatbare) combinaties al vele malen groter dan het aantal atomen in het universum (en dat wordt geschat op 10^87). Zelfs als iedere seconde een unieke mens geboren wordt dan is het universum uitgedoofd (of ondergegaan in de "Big Crack") voordat alle unieke mensen geboren zijn.

Het aantal genen dat een mens heeft zegt niet zoveel, maar wel de variatie binnen die genen. Anyway er zijn een enorm aantal genen, die in tientallen variaties voor kunnen komen, die gecombineerd levert getallen in de orde van tien tot de twintigduizendste op. Dit getal is zo groot dat het als onmogelijk beschouwd mag worden. Zelfs als er maar 1000 genen zijn met een flinke variatie en resulterend in een waarneembaar verschil kom je toch al op 10 tot de 1000ste, een onvoorstelbaar groot getal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100