Kun je een (echte) tweeling beschouwen als een origineel en een kloon?

De een is dan het origineel, de ander de kloon, met een miniem leeftijdverschil.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Want de tweede ontstaat niet door materiaal van de eerste te verdubbelen. Maar doordat er twee eitjes bevrucht zijn. Of, als het een eeneiige tweeling betreft, doordat het eitje zich gedeeld heeft en er twee identieke lichamen uit gegroeid zijn.

Ja, want volgens wikipedia is: Reproductief klonen Reproductief klonen is het klonen met de bedoeling om een identieke kloon te creëren, die kan uitgroeien tot een volwaardig organisme. De meest klassieke methode van reproductief klonen is embryosplitsing. Daarbij wordt een embryo fysiek in twee gesplitst en is het resultaat net hetzelfde als bij een identieke tweeling. De grondlegger van deze techniek is de Duitse embryoloog en Nobelprijswinnaar Hans Spemann.

Een kloon is de verzameling van alle organismen met hetzelfde genoom. Dus een eeneiige tweeling, of alle bintjes, of een bosje eikenhakhout, of een kolonie bacteriën. Antwoord is dus nee.

Nee, want er zal altijd wel iets verschillen, ze zijn nooit 100% hetzelfde. Een eeneiige tweeling is ontstaan doordat één bevruchte eicel bij één van de eerste celdelingen in tweeën is gesplitst. Zo ontstaan er dan twee baby's uit twee klompjes cellen . Terwijl de klompjes cellen doorgroeien tot baby, kan bij een celdeling in een andere cel ergens een afwijking ontstaan in het DNA. Meestal gaat het dan om een stuk DNA waarvan er een aantal kopieën naast elkaar ligt. Een onderdeel van zo'n herhalend stuk wil nog wel eens verdubbelen of valt zelfs weg, zodat het aantal kopieën verandert. Zo kan het bijv. zijn dat één van de twee een erfelijke ziekte blijkt te hebben en de ander niet. Ook in DNA zijn vaak kleine verschillen te zien in het uiterlijk. Alleen in het geval dat beide celklompjes precies op dezelfde manier delen en ontwikkelen, kan je spreken van 'klonen'. Dit komt vrijwel nooit voor. Toegevoegd na 11 uur: Per definitie is een kloon een genetisch identieke nakomeling van één ouder. Strikt genomen is een eeneiige tweeling geen kloon, want ze zijn alleen identiek aan elkaar. De vingerafdrukken zijn bij een eeneiige tweelng trouwens ook niet identiek.

Bronnen:
https://www.lumc.nl/rep/0000/att/13472/136...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100