is een vis een zoogdier ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, een vis is geen zoogdier. Zoogdieren zijn dieren die levende jongen te wereld brengen, warmbloedig zijn, ademen via longen etc. Vissen behoren tot de gewervelde dieren en ademen via kieuwen. Toegevoegd na 10 minuten: 'Vissen behoren tot de gewervelde dieren en ademen via kieuwen.' Sorry 'en' moest 'maar' zijn.

Nee. Zoogdieren zijn dieren die hun jongeren 'zogen', oftewel borstvoeding geven, vandaar die naam. Vissen zogen hun dieren niet. Vissen behoren tot een aparte groep die vissen heet. De groepen zijn: - vogels - zoogdieren - reptielen en amfibieën - vissen - geleedpotigen - weekdieren - sponzen

Er zijn bij het rijk van de dieren 8 afdelingen: -eencellige dieren -sponzen -weekdieren -wormen -gewervelden -holtedieren -geleedpotigen -stekelhuidigen In de afdeling van de gewervelden zitten ook weer 5 afdelingen, dat noem je de klasse. Deze 5 zijn: -vissen -amfibieën -reptielen -vogels -zoogdieren de vis is een klasse.

Zowel vissen als zoogdieren behoren tot de gewervelde dieren maar zijn 2 verschillende klassen. Het verschil zit 'm voornamelijk in 3 zaken: 1. Vissen hebben schubben, zoogdieren niet. 2. Vissen zijn koudbloedig, zoogdieren warmbloedig. 3. Vissen ademen door kieuwen, zoogdieren m.b.v. longen.

Nee (zie andere antwoorden), maar er zit wel een addertje onder het gras (een adder is trouwens een reptiel, ook al geen zoogdier). Er zijn namelijk wel dieren die 'vis' genoemd worden, maar het niet zijn. Dat zijn de walvissen en walvisachtigen. Denk bijvoorbeeld aan de blauwe vinvis, de Groenlandse walvis en de potvis. Bij andere walvisachtigen zit het woord 'vis' niet in de naam, maar daar denken toch veel mensen van dat het vissen zijn: de bultrug, de orka en alle soorten dolfijnen. Al deze walvisachtigen zijn geen vissen maar (zee)zoogdieren. Ze hebben longen en moeten regelmatig naar de oppervlakte komen om adem te halen door het gat bovenop hun kop. Ze baren levende jongen (ze leggen dus geen eieren), en die drinken moedermelk.

Andersom misschien wel, een vis is een gewervelde die geen viervoeter is, dus een soort samenraapsel van in het water levende gewervelden. In de visserij worden zelfs zeezoogdieren en ongewervelden er ongegeneerd bij opgeteld. Zoogdieren zijn meer verwant aan de coelacanth dan karpers, maar toch worden zoogdieren niet tot de vissen gerekend. Het heeft denk ik een antropocentrische oorzaak dat er zo tegen aan wordt gekeken. : "Alle apen zijn apen, behalve mensen, want die stammen van de apen af". Ik neem aan dat bavianen en mandrils er ook zo tegenaan kijken. Op grond van afstamming bezien zijn de zoogdieren maar een heel klein zijtakje van een enorm ingewikkelde stamboom met primitieve en moderne vissengroepen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100