Wat is de (wetenschappelijke) naam voor dieren die niet migreren?

Ik dacht dat dit ''standvast'' was, maar ik kan nergens bevestiging vinden. Van Dale geeft zelfs aan dat dit woord niet bestaat. Ik kan dan wel ''niet-migrerend'' gebruiken, maar misschien is er een betere oplossing!

Weet jij het antwoord?

/2500

Een standdier. Of, in het geval van vogels, een standvogel. Daar is het begrip het bekendst, omdat we met trekvogels erg vertrouwd zijn. Maar ook voor alle andere dieren die niet verhuizen (en vooral als er ook soorten van zijn die dat wel doen) kun je de term stand- gebruiken.

Die is er niet omdat je dit alleen gebruikt om verschillen aan te geven bij vogels: trekvogels en standvogels dus. Geen enkel ander dier zal op zijn plaats blijven als er geen eten meer te vinden is. Ze zullen nog eerder dood gaan van vermoeidheid door het migreren dan op hun plaats blijven zitten. Zoogdieren hoeven vaak gewoon niet weg maar dat maakt ze nog geen standdier (wat inderdaad niet herkend wordt door het woordenboek hier). Ik denk dat het biologisch echt fout is om dit te gebruiken maar om het zeker te weten zou ik het aan een echte bioloog vragen.

Endemen is misschien een geschikt woord, een endeem is een diersoort die alleen in een zeer specifieke regio voorkomt, zoals weideadders op de Tourmalet, wilde schapen in Zuid Oost Azie. Ze migreren wel maar bevinden zich op (virtuele) eilanden waar ze niet meer vanaf kunnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100