Waar in de cel vinden transcriptie en translatie plaats?

Ik heb morgen een biologieproefwerk en er staat niet duidelijk in het boek vermeld waar in de cel transcriptie en translatie plaatsvinden. Is dit voor beide in de celkern, of is het in de ribosomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Transcriptie (het DNA aflezen en RNA vormen) vindt inderdaad plaats in de celkern en translatie hierbuiten (dus in het cytosol). Echter geldt dit alleen voor eukaryote cellen. Bij prokaryoten is het zo dat deze cellen geen celkern hebben. Hierbij vinden de transcriptie en translatie dus beiden plaats in het cytosol. Ik neem aan dat voor jou alleen eukaryoten van toepassing zijn, aangezien in je boek niet staat vermeldt waar de genoemde processen plaatsvinden.

Transcriptie is het kopieeren van het DNA naar RNA, het DNA ligt in de celkern dus hier wordt het ook gekopieerd. Translatie is het vertalen van het RNA naar een eiwit, dit gebeurt in de ribosomen, die liggen los in het grondplasma of zitten aan het ER.

Een goed samenvatting kun je vinden op de site van de Radbout universiteit. Zoals je weet is replicatie DNA -> DNA, transcriptie DNA->RNA en translatie (vertaling) van RNA naar eiwitten. Transcriptie vind plaats in de kern en translatie in het cytoplasma (buiten de kern dus) bij de ribosomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100