Heeft een groot hondenras ook grotere eicellen dan een klein hondenras?

Bij vogels is er duidelijk verschil in de grote van eicellen.
Een zebravink heeft veel kleinere eitjes dan een kip of de grootste, de struisvogel. Is dat bij bijvoorbeeld hondenrassen ook zo? Heeft een Sint Bernard ook grotere eicellen dan een chiwawa?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Bij alle zoogdieren, van muis tot olifant zijn de eicellen praktisch even groot. Bij vogels zal dat niet veel anders zijn, al verschilt de vorm en grootte van het om de bevruchte eicel gevormde ei uiteraard wel.

Ik dacht het wel, omdat alles groter is en dan neem ik aan dat dat ook groter is.

volgens mij heeft de grote van een eicel niets te maken met de grote van een ei het is zelfs zo dat als een klein ras teefje gedekt wordt door een groter ras reu dat de pups zich aanpassen aan de baarmoeder van het teefje dus volgens mij zijn de eiCELLEN bij ieder dier even groot als dit niet zo zou zijn draagt een olifantewijfje voetballen aan haar eierstokken

Ja dat klopt, omdat het anders niet in de hond past. Een struisvogel heeft grotere eieren dan een hazewindhond heb ik gehoord. Ik vroeg het toevallig nog aan de dieren arts toen ik er was met mijn zieke cavia vorige week.

De eicellen van ZOOGDIEREN zijn niet erg verschillend van formaat en zaadcellen zijn dat ook niet. Met het formaat van eieren van vogels heeft dat absoluut NIETS te maken. Dus zijn ei-en zaadcellen van verschillende formaten hondenrassen (eigenlijk varieteiten) nauwelijks verschillend, ze kunnen immers ook mel elkaar paren, zolang het moederdier maar gelijk of groter is dan het mannetje. Een vlinderhondteefje laten dekken door reu van een Ierse wolfshond lijkt me niet aan te raden. Andersom kan het in theorie wel, het vlinderhond-reutje heeft dan wel weinig bij de Ierse wolfshondteef in te brengen. Ook de kruising tussen Sint Bernhard als moeder en de Chiwawa als vader zijn in theorie mogelijk. Of je het de nakomelingen aan moet doen? Omdat we zelf Cairns fokken (erkende kennel) ben ik best benieuwd naar de ervaringen van mensen die dergelijke ongelukjes hebben meegemaakt.

Nee, alle eicellen van honden (of andere zoogdieren) zijn ongeveer even groot.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100