2 eieren, 1 botsing. Welk ei breekt?

Men neme 2 eieren. Hou één ei op zijn plaats en sla er tegenaan met het andere ei. Welk ei breekt, en waarom?

Extra uitleg: mijn idee was om beide eieren in de lange weg horizontaal te houden, en ze dan met de 'scherpere' punten elkaar te laten raken. Like so: (> <)

Op onderstaande link wordt een (zeer simpel) experiment besproken, waarin altijd het stilstaande ei breekt. Dit zou kunnen komen doordat het bewegende ei meer kinetische energie bevat. Verder wordt er gesproken over het luchtkamertje dat zich in de onderkant (de bredere kant) van het ei bevindt. Zou dit werkelijk als een airbag kunnen dienen? Hoogst interessant :)

http://nysgjerrigper.no/Artikler/when-you-smash-two-eggs-together-why-does-only-one-of-them-break

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit heeft enkel met kinetische energie te maken. Het is zeer lastig uit te leggen hier, maar het stilstaande ei absorbeerd 100% van de eerste klap omdat deze geen voorwaartse energie bevat. Het bewegende ei gaat simpelgezegt gewoon door naar voren. Waardoor het stilstaande ei dus in eerste instantie alle kracht absorbeer. Hij zal deze kracht uiteraard proberen terug te veren naar het bewegende ei, maar dan is het al te laat omdat bij deze eerste krachtgolf het stilstaande ei al breekt. Zelfde idee dat je met voetbal nooit in moet houden, de gene die inhoud raakt altijd het ergst gebleseerd.

Ligt eraan onder welke hoek elk ei elkaar raakt

ligt eraan of je hem met de bovenkant of de onderkant slaat. De bovenkant heeft een grotere kans dat hij heel blijft omdat het oppervlakte kleiner is

Beide eieren vangen dezelfde klap op en moeten samen de vrijgekomen krachten verdelen, dus beide breken, of beiden breken niet. Maar dit is in een situatie waarin beide eieren even sterk zijn op de plaats waar ze elkaar raken, dat is vrij moeilijk om voor elkaar te krijgen.

het ei met de zwakste schil, omdat deze de botsingsenergie het snelst absorbeerd.

Er is in principe geen verschil tussen het stilstaande en bewegende ei. Als je immers zou meebewegen met het 'referentiekader' van bewegende ei staat dit ei stil en beweegt het andere. Kortom: welk ei breekt is afhankelijk van andere, hierboven reeds genoemde factoren.

het linker

Alleb ei.

Ik ga er voor dat de gene waarvan het raking oppervlakte in verhouding met ei oppervlakte, het kleinst is heel blijft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100