bestaat er ook zoiets als een ''audiografisch geheugen''?

een fotografisch geheugen maar dan met geluid.
ik kan er in ieder geval niets over vinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is maar hoe je het bekijkt (of: beluistert ;-)). Dat er überhaupt zoiets bestaat als een zuiver fotografisch (eigenlijk: eidetisch) geheugen, is nooit aangetoond. Ik heb mijn eigen geheugen wel eens omschreven als audiografisch, omdat ik grote delen van gesprekken vaak letterlijk terug kan halen, met intonatie en alles erbij. Maar écht audiografisch/eidetisch is dat natuurlijk niet, net zoals de meeste mensen die hun eigen geheugen fotografisch noemen, of bij wie dat door anderen zo omschreven wordt, ook geen echt fotografisch geheugen hebben. Zij hebben gewoon een bovengemiddeld goed geheugen, wat waarschijnlijk ook geldt voor mensen die meer auditief zijn ingesteld en die dát soort informatie vaak goed onthouden.

Blinden en slechtzienden herkennen mensen en de omgeving aan het geluid, of dat ook benoemd wordt als audiografisch weet ik niet, maar het zou wel logisch zijn.

Ja dat bestaat, er simpelweg geen term voor. Noem het 'sterk auditief geheugen'. Er is moeilijk te spreken van 'audiografisch' aangezien iets 'grafisch' zichtbaar en geluid daarentegen enkel hoorbaar is.

op grond van eigen ervaring meen ik van wel. Al lang kan ik een muziekstuk, in mijn geval een compositie van JSBach in mijn hoofd noot voor noot, hoe complex ook, zoals delen uit diens Musikalisches Opfer volgen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100