Hoe komt het dat je nooit hele kleine ekstertjes of kraaitjes ziet?

Het is nu weer voorjaar, maar het valt mij ieder jaar weer op, dat als je jonge eksters ziet, ze al behoorlijk groot zijn. Vliegen ze zo laat uit of is er iets anders aan de hand?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij vogels heb je nestvlieders en nestblijvers. Kraaien en verwanten zijn nestblijvers. Dat betekent dat ze de eerste tijd nog niet voor zichzelf kunnen zorgen en in hun nest blijven tot ze dat wel kunnen. En op dat moment zijn ze al bijna net zo groot als paps en mams.

wij zien ze wel hoor, in de opvang. maar als alles naar behoren verloopt, verlaten deze vogels het nest pas als ze goed in de veren zitten en kunnen vliegen. dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld mereltjes, die het nest al verlaten voor ze behoorlijk kunnen vliegen. de jonge eksters, kraaien en merels worden nog wel een tijd gevoerd nadat ze het nest hebben verlaten. deze vogels worden kaal en hulpbehoevend geboren, dus het duurt even voordat ze het nest verlaten.

Natuurlijk zijn ze er wel, al zijn kraaienjongen ("kallekedotters") nestblijvers. Op zeker moment vliegen ze gewoon weg. Maar op de grond kun je echt wel zien wie een jonge kraai, net uit het nest gevloden, is. Het jong bedelt nog steeds bij de ouders om voedsel. Stoot tegen de snavel van pa of moe. Of staat bedelend met halfgeopende vleugels voor hen. Bovendien zie het het aan de kleur. Jongen zijn glanzend blauwigzwart, de ouder iets valer, en soms met grijs op de vleugel. Het verenpak van de ouders heeft al een winter dienst moeten doen.

Bronnen:
Observatie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100