Als het erg donker is zie ik overal 'pixels' vliegen. Is er iets mis met mijn oog?

Als ik 's nachts in bed lig en ik mijn ogen open doe zie ik overal zeer kleine 'pixels' vliegen. Het zijn er enorm veel, overal waar ik dan kijk zie ik ze. Ik zie ze al denk ik heel mijn leven, ik begon het te merken toen ik ongeveer 6 jaar was.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat jij ziet is gewone ruis. Elk meetapparaat heeft ruis. Ruis zijn kleine variaties in de meetwaarde die ook optreden wanneer het signaal dat je wilt meten onveranderlijk is. Hoe minder signaal, hoe meer de ruis opvalt. In dit geval zijn de visuele receptoren van je oog de meetapparaten. Het weinige licht is het signaal dat je meet. De ruis zorgt ervoor dat elke receptor in je oog een wisselend signaal, dus een wisselende lichtsterkte, doorgeeft aan de hersenen. Ook als de lichtsterkte in werkelijkheid constant is. Jouw hersenen zien dus (onterecht) op elk plekje een constant wisselende hoeveelheid licht. Dat "geknipper" is wat jij beschrijft als de pixels. En het zijn ook pixels, want je ziet de signalen van de individuele receptoren van je oog. Zie onderstaande Bron voor een uitgebreidere beschrijving. Jouw waarneming staat onder het kopje "Level 1 : Visual noise". Toegevoegd na 4 minuten:   Onderstaand plaatje komt uit de genoemde Bron. Als je op het plaatje klikt, zie je als het goed is het effect dat jij 's nachts ziet. In feite treedt die ruis ook overdag op. Maar overdag is er veel meer licht, terwijl de ruis hetzelfde blijft. Daardoor valt de ruis niet meer op. Versimpeld voorbeeld: 's Nachts: 1 eenheid ruis, 3 of minder eenheden licht. De ruis valt duidelijk op, want je ziet de hoeveelheid licht variëren van 2 (3--1) tot 4 (3+1) eenheden, en dat is een groot verschil. Overdag: 1 eenheid ruis, 800 eenheden licht. De ruis valt niet op, want de hoeveelheid licht varieert nu van 799 tot 801 eenheden, en dat verschil is te klein om te kunnen zien.  

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Closed-eye_ha...

Dat is heel normaal, veel mensen hebben het. Het verschijnsel heet mousse volante. Het schijnt een restant van weefsels van je embryonale ontwikkeling te zijn.

Bronnen:
http://www.oogartsen.nl/oogartsen/glasvoch...

Misschien kan ik je enigszins geruststellen. Ik had iets dergelijks. Hoe en wat het is gegaan herinner ik me niet meer, maar het was "opeens" verdwenen. Op oudere leeftijd kun je iets dergelijks krijgen, heldere, ronddraaiende cirkels, bestaande uit flikkerende kleine driehoekjes. Het komt, schijnt het vrij veel voor. In de wachtkamer voor de oogarts van het LUMC te Leiden, hangen er afbeeldingen van. Volgens specialisten zou het "stress"zijn. Een vage dooddoener. Het duurt doorgaans niet lang, je kunt gewoon doorgaan met wat je doet. De term "ruis" is een poging om iets te verklaren. Geef het verschijnsel een naam en we kunnen het hanteren. Ook al weten we het nog steeds niet, maar het klinkt vertrouwder. Het brein is niet volmaakt, dus ook de "computer" in het oogcentrum niet. Toegevoegd na 12 minuten: Wikipedia geeft een lange rij van grapjes die het brein ons via de ogen wil voorgeven. Enkele ken ik die er nog niet eens bijstaan: Kijk naar een effen witte zoldering bij gewoon daglicht, zonder direct zonlicht. In het middel hangt een lampornament. Kijk met een lege blik zonder te fixeren op de lamp. Denk ergens anders aan. Opeens realiseer je dat de lamp met een rukje verschuift. Geopperde verklaring (niet van mij maar ik ben de bron vergeten, ouderdom): het oog wordt moe van dezelfde beeldpunten met gezichtspurper te moeten voorzien, verschuift het beeld iets. Mooi gevonden, misschien is het zo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100