Hoe en waarom zijn er verschillen in oog-en haarkleuren ontstaan?

Wetenschappelijk gezien dus..

Ik kan me voorstellen dat de mens zich in afrika moest aanpassen en daardoor een donker huidskleur kreeg, maar hoe en waarom zijn de verschillen in oog- en haarkleuren ontstaan? En is het bekend wat de oer-oog en haarkleuren waren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Beetje veelomvattende vraag maar het antwoord is simpel: mutatie! Blauwe ogen: Deense wetenschappers hebben ontdekt dat de mutatie in het OCA2-gen, dat blauwe ogen veroorzaakt, tussen de 6000 en 10000 jaar geleden plaats moet hebben gevonden. Het onderzoek werpt de hypothese op dat mensen met blauwe ogen, van Denemarken tot Jordanië, dezelfde voorouder hebben. http://nl.wikipedia.org/wiki/Iris_%28anatomie%29#Bepaling_van_de_kleur_van_het_oog Veronderstelde evolutie van blond haar: Japans onderzoek stelde vrij recentelijk aanwijzingen gevonden te hebben, dat de speciale mutatie van het haarkleurgen MC1R die de blonde kleur veroorzaakt, niet ouder geweest kan zijn dan zo'n 11.000 jaar. In Europa bestaat daarbij een opmerkelijke genetische variatie van het gen met zeven verschillende basistypen. Dit leverde voor de heersende 'Out of Africa'-theorie van de menselijke evolutie, die onder andere stelt dat de moderne mens enkele tienduizenden jaren geleden vanuit het zuiden naar Europa gemigreerd is, de vraag op, hoe in een zo korte tijd een zo verregaande evolutionaire verandering plaatsgehad zou kunnen hebben. De alternatieve multiregionale theorie die veronderstelt dat er menging heeft plaatsgevonden met al honderdduizenden jaren aanwezige populaties Neandertalers, stelt die vraag niet. http://nl.wikipedia.org/wiki/Blond#Veronderstelde_evolutie

Mutatie en selectie is het mechanisme. In dit geval waarschijnlijk weer sexuele selectie, waardoor de genfrequenties voor blauwe ogen en blond haar groter worden na een beperkt aantal generaties. De mutaties zijn namelijk nog niet zo oud. Natuurlijke selectie waardoor blonde mensen een betere overleving hebben zie ik niet zo voor me en dat zou ook langer duren. Het Ronald Fisher mechanisme werkt veel sneller en zorgt voor een exponentiele toename van blond haar. De huidskleur is een kwestie van UV straling, plaatsen met een hoge UV straling vallen precies samen met de donkerste huidskleuren. Meer een kwestie van natuurlijke selectie dus, het lichaam moet voldoende pigment hebben om zich te beschermen tegen UV maar niet zoveel dat het een vitamine D tekort krijgt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100