Waarom zijn de poten van spinnen altijd ingetrokken/krom als ze dood zijn geslagen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een spin heeft geen spiertjes in zijn poten. Zijn poten staan van nature krom. Hij strekt zijn poten door er (lichaams)vloeistof in te pompen. Als je een spin doodslaat wordt hij lek. Dan gaan zijn poten in de kromme ruststand. Toegevoegd na 1 dag: Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Spinnen_(dieren) -> poten

heeft , denk ik, te maken met het feit dat als wij onze hand totaal ontspannen onze vingers ook niet recht gestrekt zijn maar ook met een boog. zo zijn de spieren gevormd in totale ontspanning en dood... denk ik.

Dat is niet zo. Wel kan het na een tijdje zo worden, als de spin indroogt. (Overigens is het suf om spinnen dood te slaan - ze doen nuttig werk als het vangen van vliegjes en muggen. Heb je er last van, vang ze dan, evt. met een bug catcher als je ze eng vindt, en zet ze buiten.)

Ik zat er laatst eens naar te kijken. Bij een levende spin steekt het eerste pootdeel horizontaal uit. Het tweede pootdeel wijst naar boven onder een vrij scherpe hoek. Daarna buigen alle delen weer een stukje naar beneden zodat het uiteinde van de poot weer horizontaal staat. Ik denk dat dat de ruststand is waarbij de spin geen energie verspilt. Spinnen hebben een soort schrikreflex waarbij ze helemaal bolvormig worden.Bij gevaar is dat vaak praktisch ze rollen snel weg en ze kunnen als een bol moeilijk nog als spin worden herkend. Anatomisch is dat ook gemakkelijk want ze hoeven alleen hun tweede pootdeel maar van de opwaartse naar de benedenwaartse stand te zetten. Verder kun je er nog over zeggen dat een spin heel klein is en daardoor gemakkelijk omvalt. (Probeer maar eens een potlood op je vinger te laten balanceren. )Door de ver uitgespreide poten kan een spin toch erg stabiel staan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100