Heeft een giraffe een airco?

Tijdens de fysiologie lessen op school vertelt de docent vaak dingen die niks met het onderwerp te maken hebben, leuke kleine anekdotes.
Zo vertelde ze dat de vlekken van een giraffe werken als een airco. Zo zouden de donkere vlekken juist warmte aantrekken en de lichtere strepen (tussen de vlekken) juist warmte afstoten, hierdoor zou er een luchtstroom ontstaan, waardoor het dier extra afkoelt!
Helaas ging ze hier niet verder op in, aangezien we met de stofwisseling bezig waren :$.
Maar er zijn nog wel wat vraagjes bij mij.
Zo twijfel ik ten eerste aan de waarheid van dit verhaal, ik kan het namelijk niet op internet vinden.(sorry docent :$) En als dit al echt werkt, weegt het dan op tegen het warmte dat opgenomen word door de donkere vlekken? Kun je dan niet beter helemaal crèmekleurig zijn?

Werkt dit ook zo bij zebra's?
(verschillende antilope......)
Want daar zijn ook meerdere theorieën over, zo zou het leeuwen verwarren, of de tseetseevlieg afschrikken, een herkenning-patroon zijn....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jouw leraar heeft gelijk. Onder de huid van een giraffe zit een systeem van bloedvaten dat gebruikt kan worden warmte af te voeren via het vlekkenpatroon.

Bronnen:
http://www.giraffeconservation.org/giraffe...

Leuke docent, die kun je niet op zijn woord geloven. De vlekken van de giraffe stammen nog uit de tijd dat ze onder de bomen leefden. Het is een schutkleur; het lijkt om het soort vlekkenpatroon dat je ziet als de bladeren de zon deels tegenhouden. In de oen vlakte, waarin giraffen leven, heb je meer aan een egale kleur vacht. Van het patroon van zebra's is wel aangetoond dat het vliegen afstoot.

Ze zijn zo goed aangepast aan hun omgeving dat ze niet snel oververhit raken. Dat het patroon van de vacht een soort airco vormt geloof ik niet. Daar wil ik meer bewijs voor zien. Wat ik wel zeker weet is dat de neus en de oren van een giraffe heel belangrijk zijn bij het kwijtraken van warmte. Er zitten veel bloedvaten in de oren en de neus, en als daar lucht langs gaat, neemt die lucht de warmte mee van het lichaam. Zelfde principe als bij de oren van de afrikaanse olifant, maar niet zo extreem. Als ik bedenk dat de bloedsomloop heel belangrijk is bij het kwijtraken en opnemen van warmte, zou het hypothetisch gezien mogelijk zijn dat de bloedvaten onder de lichte gedeelten uitzetten om meer warmte te verliezen, en dat de bloedvaten onder de donkere gedeelten uitzetten als er warmte naar binnen moet. Voor zover ik weet, heeft het patroon als nut om het minder makkelijk te maken voor roofdieren om een individu uit de kudde te pikken, net als het strepenpatroon van zebra's.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100